„Necesitate istorică”?

Data:

Impune necesitatea istorică să fii nedrept, agresiv, bully, și, în același timp, să faci concesii majore unui autocrat precum Putin? Impune necesitatea istorică să ameninți că vei „prelua” Groenlanda?

Cu unii oameni – și nu puțini, din păcate – polemica e imposibilă. Sunt radicalii, împătimiții, cei care s-au anexat fără rezerve la o persoană, de exemplu Trump, sau la o tendință, față de care arată un atașament fanatic, mai mult religios, dacă e sincer și nu contrafăcut din cine știe ce interese nemărturisite. Polemica rămâne încă posibilă cu alții, în cazul de față cu trumpiștii moderați. Aceștia recunosc faptul că politica lui Trump are multe defecte și conduce la transformări neplăcute ale poziționărilor esențiale de tip geopolitic; dar aplică un fel de neo-hegelianism pentru a încerca să le justifice în ansamblu și să schițeze un tablou pozitiv, „în mare”.

Citește și: Scandal la Chișinău: Ambasada Rusiei „a extras” un deputat condamnat penal pentru deturnarea alegerilor

Cu alte cuvinte, ei cred că descoperă o necesitate majoră a Istoriei pentru acțiunile dezordonate ale actualei Administrații americane, care pare mai prietenoasă cu inamici, ca Rusia, decât cu aliații tradiționali, precum țările europene din NATO și UE. Există o necesitate istorică, spun ei, ca SUA, „în mare”, să se orienteze spre Pacific și spre rivalitatea cu China. „Abandonul” Europei se face în concret, poate prea repede și aspru, dar el este o necesitate, dacă privim „poza” în ansamblu. O anumită înțelegere cu Rusia devine obligatorie, în aceste condiții, chiar dacă noi putem să deplângem modul în care ea pare că se realizează, presând Ucraina. Sigur, tarifele sunt neplăcute și chiar contraproductive până la un punct; dar dezindustrializarea Occidentului le impune până la urmă, „în mare”.

Tot așa, respectivii pot admite excesele ideologice ale MAGA, dar – spun ei – după excesele contrare woke și, în general, ale progresismului din ultimele decenii, fenomenul MAGA (cu variantele lui naționale din diferite țări) era de așteptat și, din nou, ar fi cerut de necesitatea istorică, dacă vedem lucrurile iarăși „în mare”.

Continuarea în Revista22

Citește și: Republica Moldova, la 3 ani de la depunerea cererii de aderare: „Doar în UE vom fi protejați”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Andrei Cornea
Andrei Cornea
publicist Revista 22

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Corabia Ciolacu-Antonescu ia apă. Ce va face Bolojan?

Bolojan are deja profilul unui lider, dar se va...

ANALIZĂ | Alina Mungiu-Pippidi: Cum să nu pierdeți alegerile prezidențiale

Alina Mungiu-Pippidi, într-un articol publicat de România Curată, analizează...

Baletul mioritic

În ultimele două luni, din cauza noii orientări a...

Să venim împreună și să facem un push mare

Chiar dacă a fost în prim-plan doar câteva zile,...