Anexa Trei la Ordinul 1309 din 2020 al Ministerului Sănătății a avut un trai intens și a murit de mâna necruțătoare a premierului, ministru interimar la Sănătate.

Cei interesați să vadă cum arată un ordin de ministru pot să se delecteze cu ordinul 1309 emis de ministrul Nelu Tătaru și cu ordinul buclucaș 506 din 2021, din coasta căruia se născu Anexa Trei.  

Problema premierului pare legată de faptul că se trece de la 14 criterii care permit o evaluare din ochi la criteriile stricte și limitative, bazate pe un punctaj clar, din Anexa Trei.

Dacă premierul a fost deranjat de acest ordin care este emis în aceleași condiții ca și ordinul inițial al fostului ministru liberal, ar fi trebuit să ne spună în concret de ce noul ordin este nelegal. Aflăm din presă cum că ar fi fost încălcată procedura în general, fără să ni se spună în ce a constat încălcarea.

Dacă Vlad Voiculescu a încălcat reguli scrise stabilite pentru emiterea Anexei Trei, premierul are deplină dreptate să îl demită. Dacă însă procedura a fost respectată, premierul are de dat explicații serioase dacă a demis un ministru care a emis un ordin adaptat la noile realități pandemice.

Dacă și pur și simplu premierul a decis să demită un ministru tocmai pentru că au fost introduse aceste criterii care deranjează liderii locali ai liberalilor, atunci premierul are o mare problemă de credibilitate în ochii partenerilor de guvernare. Dacă există o regulă scrisă care impunea ca premierul să fie informat cu privire la emiterea unor ordine de către Ministrul Sănătății, atunci din nou era justificată demiterea fostului Ministru al Sănătății.

Dar noi nu avem aceste informații și știm doar că premierului i-a fost încălcată încrederea. Dacă încrederea premierului este încălcată doar pentru că un ministru nu a făcut și nu a spus ceva ce trebuia să facă sau să spună, fără însă să există măcar o rugăminte a premierului în acest sens, din nou premierul are o problemă. 

Premierul are dreptul să revoce ce miniștri dorește, dar are obligația să ne explice în concret unde a greșit ministrul respectiv. De asemenea, e de bun simț să aibă o discuție ,,așezată și serioasă” cu liderii coaliției și cu ministrul respectiv înainte de a anunța demiterea.

Gestul politic poate fi de înțeles, acum când premierul a ales să profite de contextul mediatic defavorabil al acestui ministru pentru a-l demite. Întrebarea rămâne ce a avut cu Anexa Trei, ce vină a avut ea de a trăit așa puțin și de ce e o problemă să avem un punctaj și criterii clare în loc de o listă care să permită multe discuții privind carantinarea zonală.

Premierul a acționat imediat și a desființat Anexa Trei, fără a ne informa așa cum ar fi fost normal, în calitate de Ministru interimar al Sănătății, de ce vechile criterii erau minunate și strălucitoare și Anexa Trei trebuie să moară în aceeași zi în care părinții ei erau demiși de către premier și de către președinte. 

Gestul premierului poate da impresia că guvernează așa cum doresc liderii politici ai liberalilor. Oricând un alt ministru al partenerilor din coaliție poate afla că seara a fost ministru și că dimineață nu mai e.

O altă demitere la dorințele liderilor liberali poate afecta grav coaliția. Pe bună dreptate, fiecare ministru se poate întreba dacă nu va fi el următorul demis. Premierul trebuie să ne explice de ce demiterea nu a avut caracter arbitrar și de ce nu știa că Anexa Trei urmează să se nască, din moment ce existau de mult discuții în spațiul public referitoare la modificarea criteriilor de carantinare.

Decapitarea miniștrilor din alte partide fără discuții și fără analize obiective ale activității acestora le poate afecta grav autoritatea acestora. Nu vedem de ce ar alege un funcționar să se mai conformeze dispozițiilor unui ministru dacă sunt semne că ministrul va pleca.

Dacă un lider liberal iese la presă să critice un ministru, în acest moment, înțelegem că ministrul respectiv va pleca. Premierul,dacă vrea să continue, are nevoie să demonstreze că demiterea ministrului Voiculescu a fost un episod izolat și că orice altă demitere va interveni doar după o evaluare concretă și după o discuție serioasă cu partenerii de guvernare.

Nu negăm dreptul premierul de a demite miniștrii în care nu mai are încredere. Premierul are însă obligația să permită celui vizat să își expună punctul de vedere, înainte de demitere.

Dacă premierul are gânduri serioase de reformă, trebuie să își susțină miniștrii în munca dificilă care îi așteaptă și trebuie să îi sancționeze doar dacă fiecare dintre ei nu va livra ce așteaptă românii de la ei.  

Dacă premierul a înțeles să omoare Anexa Trei ar trebui să ne explice de ce actualul ordin 1309 din 2020 a ministrului liberal reprezintă o capodoperă juridică ce a fost pângărită de către cei doi demnitari proaspăt demiși.

Odată cu demiterea Ministrului Sănătății, premierul își asumă răspunderea totală pentru sistemul de sănătate și va trebui să desemneze un alt ministru care să se adapteze din mers la lupta cu pandemia. Ar fi bine ca alegerea să fie una bine cumpănită pentru că premierul nu se poate juca de-a demiterea prea curând cu noul ministru. 

Înțelegem că liderii politici ai coaliției – cu excepția celor din UDMR- se pregătesc pentru campanii interne, și că lupta cu partenerii de guvernare este importantă în ochii propriului partid.

Liderii politici au însă obligația să se înțeleagă, să livreze alegătorilor mai mult și să facă circ mai puțin. Guvernarea în coaliție implică o strategie comună pe chestiunile esențiale și un premier care să comunice înainte de a lua decizii, preferabil, înainte în coaliție și ulterior în public.

Există întotdeauna soluția, dacă cele două partide care se urăsc sincer nu se mai pot înțelege, să renunțe imediat la guvernare și să lase socialiștii români și UDMR să guverneze.

Doar că renunțarea la guvernare va implica în mod natural disoluția celor două partide și decesul politic al celor care în acest moment și-au asumat guvernarea.   

partajează acest articol:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.