Angajarea persoanelor cu dizabilități, un pariu aproape câștigat. Mai mulți angajatori de top din România și nu numai au participat, marți, la Inclusive Recruitment Conference 2023, eveniment organizat de Romanian Diversity Chamber of Commerce (RDCC).
Bunele practici în recrutarea și interacțiunea cu angajații cu dizabilități au fost prezentate în cadrul conferinței.
Vorbitorii au arătat că, în ultimii ani, cota de gen este prezentă pe agenda tuturor marilor angajatori din Europa, la fel minoritățile de orice fel.
„Suntem prezenți în peste 150 de țări. Vrem să construim un produs adresabil tuturor. Nu putem face asta doar cu bărbați albi, de 27 de ani, dar nici nu avem cote de diversitate (…) Mă interesează cum gândești, ce rezultat ai produs. Poți fi cum îți dorești să fii. Noi căutăm o persoană competentă. (…) Am 11 naționalități în echipa imediată. Trebuie să-i ascult pe toți. Este o decizie pragmatică”, a arătat Lucian Ivan, Global Head of People la Revolut.
La rândul său, Estera Anghelescu, director de Recrutare şi Employer Branding la Kaufland România și Republica Moldova a prezentat programul Angajare de Candidați cu Cerințe și Evoluții Speciale (ACCES).
Astfel, în cele peste 150 de magazine de pe teritoriul României, în care lucrează peste 15.000 de oameni de 17 naționalități, au fost angajate peste 450 de persoane cu dizabilități și se dorește recrutarea altor 500. „51 la sută dintre posturile de conducere sunt ocupate de femei, iar vârsta angajaților variază de la 16 ani la 78 de ani, program de două ore”, a arătat Anghelescu.
Pericolul unui „mediu toxic”
Care ar fi provocările pentru un angajator când oferă un post unor persoane cu dizabilități? „Trebuie să știm povestea reală a omului din fața noastră și ce poate aduce organizației. E important consultantul care explică ce plus-valoare aduce companiei omul respectiv”, este de părere Loreda Dragomir, consultant în resurse umane.
Estera Anghelescu a atras atenția și asupra pericolelor care pot interveni în recrutarea unor persoane cu dizabilități. „Ca recrutori, suntem niște ambasadori. Trebuie să ne facem temele dinainte. Dacă persoana respectivă vine într-un mediu toxic, mai bine nu o angajăm”.
În partea a 2-a a conferinței, Flavia Popa, secretar general al BRD Groupe Societe Generale a arătat că, la un moment dat, a urmat un curs de diversitate și incluziune.
„Credeam că sunt o fire deschisă și care acceptă multe. După curs, mi-am dat seama că am condiționări de toate tipurile. Noi, la Societe Generale am ales să împingem lucrurile înainte.
În ceea ce privește egalitatea de gen, 70 la sută dintre angajații BRD sunt femei”, a explicat Popa, care a mai arătat că în companie lucrează alături de francezi și ucraineni, aceasta nefiind un impediment, ci din contră, „lucrurile care ne diferențiază conduc la progres”.
Citește și: De ce nu vor România și Polonia energia verde produsă acasă
Rușinea față de neputință
Alina Ștefănescu este People Manager la TotalEnergies Global Service. Ea a arătat că, în România, oamenii nu-și declară dezabilitățile. „În Franța, candidații menționează în CV dacă au o dizabilitate încă de la început. În România, nu”.
Leonard Rizoiu este expert în resurse umane. El a punctat progresele făcute în ultimile decenii de către firmele de recrutare în ceea ce privește mentalitatea. „Acum 20 de ani, nu trecea un candidat de interviu dacă avea un tatuaj. Acum lucrurile s-au schimbat mult. Inclusiv polițiștii tatuați sunt acceptați”, a punctat Rizoiu.
Concluzia întâlnirii a fost sintetizată, probabil cel mai bine, de Alina Ștefănescu, de la TotalEnergies Global Service: „Diversitate înseamnă să fii invitat la o petrecere, incluziune înseamnă să dansăm împreună”.
În România, aproape 860.000 de persoane sunt înregistrate ca fiind afecate de dizabilități. Dintre acestea, 45% aveau un loc de muncă la nivelul anului 2019.
Urmăriți PressHUB și pe Google News
alin 6 art 78 din legea 448/2006 privind protectia persoanelor cu dizabilitati – În scopul stimulării angajării persoanelor cu handicap, în condițiile prevăzute la alin. (2), autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice publice, cu excepția celor prevăzute la alin. (4), au obligația organizării unor concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Această măsură nu exclude posibilitatea persoanelor cu handicap de a participa la toate celelalte concursuri de angajare organizate de către instituția publică.
In prezent nu este respectat acest aliniat de nici-o institutie publica din Romania, despre ce pariu aproape castigat discutam aici? Este un pariu pierdut daca cauti sa gasesti joburi inalt calificate la privat si ai peste 30-40 de ani…….