Anotimpul artei: Pasionații de muzică și de teatru sunt poftiți să revină în sălile de spectacole

Data:

spot_img

Odată cu toamna, debutează un nou sezon cultural, cu simfonii, arii din opere, drame și comedii.

Cele două teatre locale au dat deja startul premierelor, în timp ce Filarmonica de Stat, după o vară cu concerte în aer liber care au strâns mii de orădeni, se pregătește să deschidă stagiunea 2023-2024 cu compoziții remarcabile și invitați speciali. BIHOREANUL vă prezintă câteva dintre tentațiile ce se anunță.

Geniul lui Beethoven 

„Vă invităm să luați parte la o aventură muzicală care iese din tipare, în stagiunea «Sonora: Ecouri și Orizonturi 2023 – 2024». Acest nume sugerează o varietate de opere muzicale care explorează atât tradiția (ecourile), cât și inovația sau posibilitățile viitoare (orizonturile)”, spune Carmen Rus, directoarea Filarmonicii de Stat Oradea. „Această stagiune nu este un muzeu, ci un laborator viu și, sperăm noi, o casă pentru voi”, adaugă ea. 

Citește și: Încă un an școlar cu WC-ul în curte

Stagiunea va fi deschisă pe 21 septembrie, când pe scena sălii Enescu-Bartók vor urca Orchestra și Corul Filarmonicii, alături de soliștii Diana Țugui, Antoanela Bârnat, Marius Budoiu și David Pogana. Sub bagheta lui Cristian Oroșanu, aceștia le vor oferi melomanilor orădeni „Missa Solemnis”, de Ludwig van Beethoven, prezentată drept „una dintre cele mai mari opere sacre ale lui Beethoven”. „Geniul lui Beethoven” va fi celebrat și într-un alt concert al Filarmonicii orădene, programat sub acest generic, pe 5 octombrie. Ce veți putea audia? Concertul pentru pian și orchestră denumit „Imperialul” și Simfonia nr. 3 „Eroica”. La pupitru va fi Mihnea Ignat. 

Suflu tânăr 

La Oradea sosesc și mai mulți dirijori tineri, care vor conduce orchestra prin „labirintul” unor compoziții remarcabile. „Eleganță și pasiune” este numele concertului care va fi dirijat, pe 12 octombrie, de croatul Andrej Vesel, absolvent în 2015 al Academiei de Muzică din Zagreb care a studiat apoi arta dirijorală la Viena, adunând colaborări cu orchestre importante și premii în țara natală. Concertul de la Oradea va cuprinde Uvertura operei Nabucco (G. Verdi), Rapsodie pe o temă de Paganini (S. Rahmaninov) și Concert pentru orchestră (W. Lutosławski), iar solist va fi pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu.

Continuare în Bihoreanul!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani și-a redeschis porțile | Monitorul de Botoșani

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani și-a redeschis porțile, după...

Ieșenii vor plăti cu 22% mai mult pentru apă de la 1 ianuarie | Ziarul de Iași

Ieșenii vor plăti cu 22% mai mult pentru apă...

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...