Ansamblul monumental «Calea Eroilor» al lui Brâncuși și Frontierele Imperiului Roman – Dacia, în Patrimoniul Mondial UNESCO

Data:

spot_img

Ansamblul monumental «Calea Eroilor» al lui Brâncuși și Frontierele Imperiului Roman – Dacia au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în cadrul celei de a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, a anunțat ministrul culturii într-un comunicat transmis pe Facebook.

România a depus în luna ianuarie 2018 dosarul de nominalizare pentru „Ansamblul monumental «Calea Eroilor» realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu” la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO. Dosarul a fost reevaluat după o perioadă în care ministrul Culturii a intensificat eforturile pentru a primi un răspuns cât mai rapid.

„Tezaurul pe care Constantin Brâncuși l-a lăsat românilor la Târgu Jiu devine oficial bun cultural al umanității. Se confirmă astfel valoarea universala excepțională a acestui sit cultural, demn de admirație și protecție internațională. Recunoașterea primită azi ne obligă să protejăm Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, să-l păstrăm intact pentru generațiile viitoare și pentru memoria culturală a umanității. Este un angajament pe care țara noastră îl ia la nivel național, dar și la nivel local, în orașul în care a fost creat ansamblul monumental.”, explică Raluca Turcan.

Complexul monumental a fost construit între anii 1937 și 1938 pentru a comemora sacrificiul suprem al soldaților, polițiștilor și cetățenilor de rând care au murit apărând orașul Târgu Jiu în timpul Primului Război Mondial, reprezintând un punct de cotitură în istoria sculpturii monumentale și a artei publice.

Citește și: Ministerul Culturii clarifică situația juridică a Palatului Reginei Maria din Mamaia și propune soluții legale

Și teritoriul vechii Dacii va intra în Patrimoniul Mondial UNESCO

De asemenea, țara noastră marchează astăzi chiar două reușite. Teritoriul vechii Dacii, care a fost parte a lumii romane, geneza națiunii noastre fiind strâns legată de Roma și de Imperiul Roman, a fost trecut și el în Patrimoniul UNESCO.

„România se alătură astfel, cu mândrie, marii familii a Frontierelor Imperiului Roman în nobila misiune de a valorifica acest patrimoniu de valoare universală excepțională. România a depus, în ianuarie 2023, la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO, dosarul de nominalizare pentru Frontierele Imperiului Roman – Dacia, care s-a aflat, timp de un an și jumătate în procedură de evaluare în vederea stabilirii recomandărilor ICOMOS.”, se arată în același comunicat.

Citește și: Fostul primar din Poiana Lacului a fost trimis în judecată pentru comiterea mai multor infracțiuni | Argeșul Online

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: centrulbrancusi.ro)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de la noi (II)

După scandalul de la Opera Națională București, din 2016,...

Expoziția „Surréalisme”. Mesajul transmis de ambasadorul României la Paris

Expoziția „Surréalisme” de la Centrul Pompidou din Paris. Mesajul...

International Opera Awards – soprana Adela Zaharia a fost nominalizată la premiul „Best Female Singer”

După nominalizarea din 2020, „Young Singer”, Adela Zaharia primește...