Anti-dronele au ajuns în România, „cele mai bune din Germania” (Aktual24)

Data:

spot_img

Anti-dronele au ajuns în România, „cele mai bune din Germania”. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni, într-o discuție la sediul Guvernului cu miniștrii, că au ajuns deja în România sisteme antidronă.

Sistemele au fost primite din Germania în contextul în care mai multe drone ale Rusiei au explodat pe teritoriul României.

„Cu antidronele s-a rezolvat, vin din Germania. Germania are cel mai bun sistem pe antidrone. Sunt deja în țară, sunt în probe, trimise de către ei. Avem mai multe sisteme care sunt deja în probe la Armată”, a declarat Ciolacu, conform unor surse guvernamentale.

„Sistemele germane sunt cam cele mai performante în momentul de față. Sistemele sunt ușor de integrat pentru că funcționeaza pe platformele Ghepard”, a precizat Marcel Ciolacu.

Citește și ANPM: Artificiile poluează aerul și sunt un dezastru pentru păsări și animale

Săptămână trecută, încă o dronă a Rusiei a căzut în România, provocând un crater de 1,5 metri. Miercuri spre joi, 13/14 decembrie, forțele ruse au continuat atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând totodată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județele Tulcea și Galați, care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații.

IGSU a emis un mesaj RO-Alert la ora 22.45, iar starea alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.00.

Dronele au intrat pe teritoriul României

Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești și aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane din Bază 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spațiului aerian național.

Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat, în cursul acestei situații, o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat la înălțime mică pe un traseu către zona Grindu, din județul Tulcea.

Citește și Oradea își propune să vândă energie verde, obținută din 15.000 de panouri fotovoltaice

În baza informațiilor din teren privind un posibil impact pe teritoriul României, echipe mixte MApN/MAI s-au deplasat în cursul nopții în zonă și au raportat, în această dimineață, că a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu.

Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competențe pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor.

Mai multe aflați din Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related