Antisemitismul este din nou în creștere în România. Studiu făcut de Instittul „Elie Wiesel”

Data:

spot_img

Antisemitismul este încă o problemă în România, consideră 71% dintre evreii care locuiesc în România. Aproape jumătate dintre aceștia consideră că problema a crescut în ultimii 5 ani.

23% dintre evreii chestionați în cadrul unui studiu realizat de Grupul de Studii Comportamentale AVANGARDE la cererea Institutului „Elie Wiesel” apreciază că antisemitismul este prezent în „mare măsură”. Cercetarea a analizat răspunsurile a 440 de evrei.

Întrebați cum s-a modificat antisemitismul în ultimii 5 ani, 41% spun că a crescut, iar 38% consideră că a rămas la fel.

Studiul mai arată că peste jumătate dintre respondenți consideră că manifestarea antisemitismului pe rețele de socializre reprezintă o problemă în România.

24% dintre cei persoanele care au răspuns în cadrul cercetării susțin că au fost ținta unor remarci antisemite în ultimii 5 ani, iar 14% afirmă că au fost victime ale unor astfel de acțiuni.

În plus, aproape 30% dintre respondenți spun că instituțiile evreiești din localitatea lor au fost ținta unor evenimente antisemite precum graffiti-ul sau chiar amenințările.

Chiar și așa, între 71% și 94% dintre respondenți spun că nu evită să participe la diverse evenimente doar pentru că sunt evrei și nici nu se feresc să poarte obiecte specifice culturii lor. Jumătate dintre evreii care au luat parte la cercetare consideră că statul chiar îi protejează.

Important de menționat este că interviurile care au dus la aceste rezultate au fost făcute înainte de atacurile teroriste din sudul Israelului.

Citește și: „Nu am uitat pistolul care mi-a fost pus în față la 7 ani de un legionar. Nici după 80 de ani”

Antisemitismul, în creștere în Europa

De la începutul conflictul Hamas-Israel antisemitismul s-a accentuat și în Europa, motiv pentru care protecția comunităților evreiești a fost intensificată, potrivit euronews.

În același weekend în care Hamas a atacat Israelul, o sinagogă din centrul Madridului a fost vandalizată cu graffiti antisemite. Graffiti-ul, pe care scria „Palestina liberă” lângă o Steaua lui David barată, a fost eliminat câteva ore mai târziu.

Pe măsură ce conflictul s-a extins în Europa cu o serie de demonstrații în mai multe capitale, protecția comunității evreiești a fost intensificată.

Franța găzduiește cea mai mare comunitate evreiască din Europa și, de sâmbătă, țara a înregistrat aproximativ 50 de acte antisemite. În timp ce o demonstrație pro-Israel a avut loc luni la Paris, poliția franceză a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a destrăma joi o demonstrație interzisă în sprijinul poporului palestinian, conform euronews.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a promis trei milioane de lire sterline (3.471.316 de euro) pentru a proteja școlile și sinagogile evreiești.

Comunitatea evreiască a spus că rapoartele despre incidente antisemite au crescut cu 324% de la atacul Hamas din acest weekend, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Zăpada a blocat mai mulți turiști pe drumul către pârtia Transalpina, jandarmii i-au salvat

Mai mulți turiști din județul Dolj și București, întorși,...

Judecătoria Mangalia schimbă încadrarea juridică în dosarul lui Vlad Pascu

Judecătoria Mangalia a decis, luni, schimbarea încadrarea juridică în...