Anul 2021 în cinematografie: Film românesc, în premieră nominalizat la Oscar/ „Nomadland”, triumfător la galele internaţionale. Câştigători controversaţi la marile festivaluri

Data:

Anul 2021 a fost marcat, în cinematografie, de o premieră pentru filmul românesc – documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a primit două nominalizări la premiile Oscar, dar şi de corectitudinea politică reflectată poate „excesiv”, potrivit mai multor critici de film, în marile festivaluri şi la galele academiilor şi asociaţiilor din industrie.

În al doilea an care a stat sub semnul pandemiei, majoritatea celor mai importante trofee acordate de academii şi juriile festivalurilor au mers către producţii regizate de femei.

La Cannes, Veneţia şi San Sebastián, cele mai importante festivaluri din lume, s-au impus filme semnate de regizoarele franceze Julia Ducournau („Titane”) şi Audrey Diwan („L’événement”), respectiv de românca Alina Grigore („Crai Nou”). A fost cazul şi galelor Globurile de Aur, Oscar şi BAFTA, unde Chloé Zhao s-a remarcat cu „Nomadland”, dar şi Goya, unde anul acesta cel mai bun film a fost „Las niñas”, de Pilar Palomero.

Berlinala a făcut o „excepţie” – juriul a ales satira românească „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” a cineastului Radu Jude drept cel mai bun film din competiţie -, la fel şi gala César, unde lungmetrajul „Adieu les cons” al lui Albert Dupontel a fost marele câştigător.

În timp ce presa a semnalat încă de la început diversitatea şi, mai ales, evidenta intenţie de a selecta şi premia producţii realizate de femei în cadrul festivalurilor şi galelor, mulţi critici de la prestigioase publicaţii, precum Variety, El Mundo şi The Guardian au contestat deciziile juriilor şi ale unor academii ca fiind exagerate.

„Titane” a fost numit de Peter Bradshaw de la The Guardian drept „un accident de maşină”, care „poate nu e cel mai bun film de la Cannes, dar e unul curajos”. A fost pentru a doua oară în istoria de peste şapte decenii a evenimentului de pe Croazetă când un film regizat de o femeie a primit Palme d’Or. Lungmetrajul a impresionat în sălile de cinema din Cannes, unii spectatori nesuportând imaginile violente, iar criticii au fost împărţiţi. Numitorul comun a fost şocul.

Articolul complet poate fi citit pe site-ul G4 MEDIA.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Directoarea Administrației Spitalelor din București anchetată pentru luare de mită. Neagă toate acuzațiile

Directoarea Administrației Spitalelor din București, Oana Sivache, este cercetată...

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“