Anul pandemiei la SAJ Iași: doar jumătate din medicii necesari, sute de intervenții în fiecare zi

Un bilanț realizat de Seriviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Iași pentru anul trecut arată o parte a realității cu care se confruntă echipajele medicale în timpul pandemiei: un volum de muncă mult mai mare, cu proceduri noi și cu personal suprasolicitat. La SAJ Iași, numărul medicilor este la un procent de 49% din necesar, desfășurându-și activitatea 25 de medici.

Conform normativelor Ministerului Sănătății, este nevoie de un medic la 30.000 de locuitori și alți patru medici la coordonare. Astfel, SAJ Iași ar trebui să funcționeze cu 51 de medici. Un raport asemănător este valabil și în rândul ambulanțierilor și al șoferilor pentru autosanitare. Necesarul de ambulanțieri este de 281, dar angajați sunt doar 139, iar șoferi pentru autosanitare sunt 47, deși ideal ar fi ca numărul lor să fie de 60.

Anul trecut, în fiecare zi doar în municipiul Iași, ambulanțele au ajuns la 207 intervenții, iar în cele 365 de zile au fost ajutate 107.318 persoane și 8.556 de copii. „Volumul mare de activitate, reprezentat atât prin număr crescut de solicitări, număr mare de gărzi efectuate de personal cât și presiunea străzii, mass-mediei, aparținătorilor, fac ca activitatea medicală în prespital să devină tot mai grea în condițiile în care personalul operativ existent este suprasolicitat și subdimensionat din punct de vedere numeric”, au precizat reprezentanții SAJ.

Din această cauză, se observă urmările activității intense – personalul instruit și pregătit de SAJ alege să lucreze în alte spitale sau pleacă în alte țări, ajungându-se la situația în care este nevoie să fie angajat personal nou, însă fără experiență. Aceste probleme au fost accentuate și de infectarea cu SARS-CoV-2 a 44 de angajați ai SAJ, zece dintre aceștia având nevoie chiar și de spitalizare, ceea ce a afectat activitatea zilnică și la suplimentarea orelor de gardă a personalului deja suprasolicitat.

Un aspect pozitiv este legat de faptul că achiziționarea noilor ambulanțe din cursul anului trecut a dus la o scădere cu 7% a numărului de reparații și revizii tehnice. Dacă în 2019 au fost necesare 1.263 de reparații, în anul 2020 au fost mai puține, adică 1.175. În medie, în fiecare zi patru autosanitare au fost indisponibile pentru a ajunge la solicitări din cauza tehnice, având nevoie de reparații sau revizii. Achiziționarea de noi autosanitare a dus și la un procent mai mic al ambulanțelor care trebuie să fie casate, acum 61% dintre ambulanțe îndeplinesc norma de casare, spre deosebire de 78,2% câte erau în anul 2019. Reprezentanții SAJ au concluzionat că anul 2020 a fost unul în care „a fost nevoie de oameni cu putere de decizie, cu viziune, dar care să știe să lucreze coordonat”.

Madalina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Salvamontistul argeșean Cornel Voicu a devenit campion național la rafting

Localitatea buzoiană Nehoiu a găzduit Dracula Race 2021 – R4 Rafting Euro Cup România, competiție ce a început sâmbătă dimineață cu proba de slalom,...

Centrul istoric al Alexandriei a devenit o ruină în așteptarea banilor europeni. Autoritățile acuză birocrația, oamenii acuză autoritățile

Centrul istoric al reședinței județului Teleorman arată de câțiva ani ca după bombardament. Pavajul e afectat serios, cârpelile de moment nu reușesc să acopere...

Pitești, încă o problemă!

La Interne se ține lanț problemele de imagine. Dacă scandalul public demite miniștri și actualul titular al portofoliului Internelor ar cam trebui să se...