Anul școlar ar putea începe cu proteste. Legea salarizării nu e gata: „Riscăm să ajungem din nou la conflict”. Nerespectarea angajamentului făcut de Guvern ar putea duce la un început de an școlar cu proteste din partea profesorilor.
Dacă până la 1 septembrie majorarea nu va fi cuprinsă în noua lege, profesorii avertizează că ies în stradă. „Riscăm să ajungem din nou la conflict. Ne-am gândit cu teamă la începutul anului școlar. Dacă nu se ajunge la o înțelegere (…) ostilitățile vor continua și nu e deloc frumos să începem școala cu proteste”, a spus Anton Hadăr, liderul Alma Mater.
Citește și Politician liber după ce a împușcat mortal un om
Profesorii și angajații din Educație au respins oferta Guvernului de primă de 1.500 lei net în octombrie și creștere salarială cu 45% din diferența de salariu actual și cel din viitoarea grilă.
„Pe memorandumul Guvernului, pe acea declarație care a fost adoptată ieri (n. red. joi, 8 iunie) în ședința de guvern, se vorbea de prima tranșă care ar trebui acordată pe proiectul legii unitare de salarizare, pe grila aceea de salarizare negociată cu Ministerul Educației.
Trebuia să fie de 40%. Noi astăzi (n. red. vineri, 9 iunie) am cerut aplicarea în integralitate de la 1 ianuarie – acesta a fost mandatul primit din partea colegilor.
Guvernul a răspuns că nu are puterea financiară să acorde acest lucru, în acest moment, și în urma discuțiilor tensionate purtate s-a ajuns la varianta din partea guvernului că pot crește prima tranșă la 45%.
Să fim foarte clari, este vorba de 45% din suma care rămâne de plată dintre salariul maxim pe care ar trebui să-l aibă pe grila de salarizare, din noua grilă de salarizare, și salariul care va fi în plată în data de 1 ianuarie”, a explicat vineri seară Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”.
Mai multe, în Monitorul de Cluj.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!