Apă potabilă distribuită după program, în mai multe localități din Buzău, din cauza secetei și al consumului exagerat.
Compania de Apă Buzău a introdus un program pentru distribuția apei potabile, în mai multe localități din județ. Măsura vine ca urmare a deficitului de apă, cauzat de secetă și consumul exagerat, scrie Agerpres.
Potrivit operatorului, seceta pedologică accentuată din ultimele săptămâni a redus considerabil rezerva de apă disponibilă pentru populaţie.
Apă potabilă după program
„Apa potabilă pe care noi o consumăm este o resursă epuizabilă, mai ales dacă o consumăm cu imprudenţă. Privind în ansamblu, pe termen lung, seceta este principalul motiv al implementării programelor de furnizare a apei. Acest fenomen meteorologic reduce considerabil rezervele de apă disponibile”, au transmis reprezentanții Companiei de Apă Buzău, citați de Agerpres.
Citește și Cursele WizzAir de la Cluj au întârzieri. Ce reclamă pasagerii | Monitorul de Cluj
„În absenţa ploilor, nivelul apelor de suprafaţă scade dramatic, iar rezervele de apă subterană se diminuează treptat, făcând din ce în ce mai dificilă accesarea acestor resurse pentru consumul zilnic. În judeţul Buzău ne confruntăm deja cu lipsa apei, astfel că avem programe de furnizare a apei în următoarele unităţi administrativ teritoriale (UAT): Grebănu – sat Livada Mică, Năieni, Merei – sat Nenciuleşti, Valea Salciei, Cozieni”, a mai precizat sursa citată.
Pânza freatică se reduce
Specialiştii din cadrul societăţii spun sunt afectate și resursele de apă subterane, esenţiale în perioadele de secetă.
„Pânza freatică se reduce, iar rezervele sunt extrase mai rapid decât pot fi reîncărcate prin infiltrarea apei de ploaie. Compania de Apă SA Buzău exploatează apa brută necesară preponderent din foraje (94% din necesar), acumulări de suprafaţă sau din izvoare. Principalii factori care ne influenţează serviciul de furnizare sunt schimbările climatice”, a transmis Compania de Apă.
Citește și Cum ne protejăm de caniculă. Sfatul medicului | Gazeta de Stâlpeni
„Pe lângă deficitul natural de apă cauzat de secetă, consumul exagerat şi nechibzuit accentuează problemele de disponibilitate a apei. În perioadele de secetă, utilizarea iresponsabilă a apei în activităţi de agrement, activităţi agricole, irigarea grădinilor sau umplerea piscinelor, spălarea pavajelor, teraselor şi curţilor sau chiar a autovehiculelor poate epuiza rapid rezervele deja limitate. Acest comportament agravează situaţia, forţându-ne să implementăm programe stricte de furnizare a apei pentru a ne asigura că toţi cetăţenii au acces la cantităţi adecvate de apă pentru nevoile de bază”, subliniază reprezentanții companiei.
Seceta nu a diminuat doar cantitatea de apă în sol, ci şi calitatea acesteia.
„În condiţii de secetă, concentraţiile de poluanţi în râuri şi lacuri pot creşte din cauza volumului redus de apă, care nu mai diluează contaminanţii la fel de eficient. De asemenea, reducerea nivelului apelor subterane poate duce la creşterea concentraţiei de minerale şi alte substanţe dizolvate, afectând calitatea apei extrase din puţuri şi fântâni”, tramsmit reprezentanții operatorului.
„În Buzău, sunt acele zone care au sursa de apă sub formă de izvor sau dren, în primul rând: zonele Pietroasele, Merei, Năieni şi zonele de câmp cărora le scade nivelul în foraj de la secetă şi, în plus, apa este greu potabilizabilă. De asemenea, de la activităţile agricole, apa are nenumăraţi impurificatori: Ulmeni, Săhăteni, Padina, Pogoanele, Valea Râmnicului, Topliceni, Grebănu”, mai spune sursa citată.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Facebook/ Compania de Apă Buzău)