APADOR-CH: Ministerul Justiției refuză să salveze ONG-urile de la moarte

Data:

spot_img

Printr-un răspuns la propunerea APADOR-CH de a schimba Codul de procedură civilă, Ministerul Justiției refuză să contribuie la salvarea de la moarte a organizațiilor neguvernamentale sau a cetățenilor care pierd procese de interes public, a transmis Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

În urmă cu câteva săptămâni, APADOR-CH a trimis Ministerului Justiției o propunere de modificare a Codului de procedură civilă, în sensul în care, în anumite situații, cheltuielile de judecată să fie suportate de fiecare parte într-un proces, nu doar de cea care pierde.

Concret, APADOR-CH a propus introducerea unui nou alineat, (3), la art. 453 din Codul de procedură civilă, cu următorul conținut: “În cauzele care au ca obiect probleme de mediu, de urbanism sau de liber acces la informațiile de interes public, fiecare parte își suportă cheltuielile de judecată.

Potrivit Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, această modificare ar salva de la desființare ONG-urile care pierd procesele prin care încearcă să determine autoritățile publice să respecte legea, să nu ia decizii în contradicție cu interesul public în probleme de mediu, de urbanism sau forțându-le să facă publice informații de interes pentru cetățeni. “Întrucât de cele mai multe ori aceste organizații se luptă cu firme potente financiar sau cu autorități care-și permit să angajeze avocați scumpi, pierderea unui proces echivalează cu obligația de a achita cheltuieli de judecată uriașe, pe care niciun cetățean sau organizație neguvernamentală nu și le permite. Asta duce la desființarea organizațiilor și descurajează apelarea la justiție în alte cazuri în care cetățenii s-ar vedea nedreptățiți”, arată APADOR-CH.

Citește și: Eoliene în Marea Neagră nu vor fi mai devreme de 2031. Mai are rost să investim în gaz?

În replica transmisă APADOR-CH, Ministerul Justiției face referire la diverse alte prevederi legislative care ar putea fi de folos într-un proces – cum ar fi solicitarea de ajutor judiciar, dacă o organizație este săracă și nu are bani să plătească taxe de timbru sau să facă expertize judiciare.

De asemenea, ministerul consideră că problema semnalată de APADOR-CH este reală, dar ea ar putea fi rezolvată și acum, chiar de judecătorul care „poate”, potrivit articolului 451 din Codul de procedură civilă, să reducă motivat cheltuielile de judecată, dacă le consideră vădit disproporționate.

Potrivit APADOR-CH, această prevedere nu a ajutat cu nimic organizațiile desființate deja în justiție (Miliția spirituală și Asociația Salvați Bucureștiul), după ce au pierdut procesele în care susțineau interesele cetățenilor afectați de unele dezvoltări urbanistice.

Soluția propusă de APADOR-CH este susținută și de comunitatea Declic, printr-o petiție care a fost semnată de aproape 20.000 de cetățeni.

Citește și: Fostul ministru liberal Cristian Adomniței achitat, după ce la fond a primit 3 ani și 2 luni închisoare. El este nașul unui judecător CCR

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ministerul Justiției / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Explozie într-un bloc din Topoloveni. Zeci de persoane evacuate

Explozie într-un bloc din Topoloveni. Zeci de persoane s-au...

Zăpada a blocat mai mulți turiști pe drumul către pârtia Transalpina, jandarmii i-au salvat

Mai mulți turiști din județul Dolj și București, întorși,...

Ordonanța trenuleț, varianta finală: Tichete de masă, vouchere și sporuri eliminate | Aktual24

Ordonanța trenuleț pregătită de Guvernul Ciolacu 2 aduce măsuri...