Apartinator.ro. Familiile pacienților vor primi informații despre starea lor, în timp real, printr-o aplicație, în premieră pentru sistemul medical din România.
Familiile persoanelor ajunse în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Oradea vor primi în timp real informații privind traseul și serviciile furnizate pacienților.
UPU lansează o aplicație concepută anume în acest scop, pentru telefoanele mobile, de către IT-iști voluntari în colaborare cu specialistul unității, care, însă, nu va înlocui și comunicarea față în față.
Familiile pacienților vor primi informații, după 13 luni de lucru
Aplicația apartinator.ro va fi lansată joi dimineață, de la ora 8.00, după ce la dezvoltarea ei au lucrat patru IT-iști încă din ianuarie 2023, din vara anului trecut fiind testată de personalul medical și specialiștii care au elaborat-o.
Cu o zi înainte, împreună cu șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, aplicația a fost prezentată într-o conferință de presă, acesta subliniind că acest mod de comunicare între personalul medical și aparținătorii pacienților „este o premieră pentru România”.
Citește și Antrenor de înot de la Dinamo, reținut după ce ar fi violat o fetiță de 7 ani
Familiile pacienților vor primi informații, dar pentru ca aparținătorii să utilizeze aplicația aparținatori.ro, care poate fi descărcată din Google Play și Apple Store, vor trebui să dețină orice model de smartphone cu sistem de operare minimum Android 5.1 sau iOS și, evident, să știe să-l utilizeze și pentru altceva decât comunicarea telefonică ori trimiterea/recepționarea mesajelor.
„Am pornit de la faptul că aparținătorii nu au acces în zona unde sunt pacienții și că trebuie găsită o cale de transmitere a informațiilor despre aceștia, în condițiile în care există mai multe reglementări naționale și internaționale care trebuie respectate, iar personalul este concentrat pe actul medical.
IT-iștii au venit cu ideea unei aplicații care să fie ușor de folosit și să nu încalce cadrul legal”, a explicat șeful UPU-SMURD Bihor premisa de la care a pornit proiectul aplicației apartinator.ro.
Dr. Borcea a subliniat că aplicația nu va transmite informații medicale de specialitate, datele fiind șterse după 8 ore, interval după care vor rămâne în sistemul informatic al UPU doar datele statistice care să permită efectuarea, ulterior, a unor analize privind managementul pacienților.
Cum se folosește aplicația apartinator.ro
Dr. Hadrian Borcea a arătat că la prezentarea în UPU, după ce pacientul trece prin Triaj (în funcție gradul de urgență medicală a problemei pe care o are), personalul medical întocmește Fișa Pacientului, ca de obicei, însă aceasta va avea într-un colț un cod QR cu datele de identificare ale fiecărui pacient, care va fi prezentat oricărui aparținător, pentru a fi scanat cu telefonul, de către asistentul de Triaj.
Tot pe Fișa Pacientului va fi atașat formularul stabilit prin Legea privind acordul pacientului de a transmite informații despre el unei singure persoane (identificată cu actul de identitate și cu numărul de telefon).
„Astfel putem ști cui oferim informațiile. Desigur, acea persoană poate da informațiile mai departe și altor rude ale pacientului, dar asta nu mai este răspunderea noastră”, a precizat medicul șef al UPU-SMURD.
Mai multe puteți citi în publicația Bihoreanul.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!