Apel dramatic pentru oprirea infodemiei: „Încetiniți ritmul pe platformele digitale”

Data:

spot_img

Pandemia provocată de coranavirus a împins omenirea spre comunicare online și a impulsionat dezvoltarea de noi platforme digitale. Rețelele sociale au explodat, iar riscurile s-au manifestat instantaneu: știrile false, alterarea informației, teoriile conspirației, dezinformarea, fenomene reunite în termenul de „infodemie”, s-au intensificat.

Mai mult, infodemia a intrat în arsenalul armatelor nevăzute care duc războiului hibrid dintre state. Despre aceste riscuri și provocări au discutat la Timișoara în conferința ”Security Challenges in the Balkans Region”, ed.a IV-a, diplomați, generali, experți ai serviciilor de informații și ai armatei, economiști, experți în mass-media, sociologi și politologi.

Organizat în 3 noiembrie 2020 de Universitatea de Vest din Timișoara și de New Strategy Center, evenimentul a întrunit reprezentanți ai mediilor academice din România, Italia, SUA, Bulgaria, Franța, Marea Britanie, Croația, Serbia, Polonia, Turcia. 

Participanții conferinței ”Security Challenges in the Balkans Region”

Politizarea și geopolitizarea pandemiei, precum și intensificarea ambianței conflictuale, atât în interiorul comunităților, cât și între state, sunt realități care nu pot fi ignorate. Radicalismul de extremă dreaptă sau de extremă stângă nu s-a diminuat, iar terorismul se manifestă în inima capitalelor europene, așa cum s-a văzut recent la Viena.

Europa nu este suficient pregătită să înfrunte atacurile diverse venite din cel puțin trei direcții, au conchis specialiștii militari: din partea Rusiei, a Chinei și a terorismului islamic, iar Balcanii sunt adesea fisura prin care interesele acestora se pot strecura. Mai multă integrare în zona de securitate NATO-UE, integrare economică și politici comune în Uniunea Europeană sunt în perioada crizei COVID-19 mai necesare ca oricând. Acestea sunt doar câteva concluzii generale ale conferinței. 

Conferința ”Security Challenges in the Balkans Region” la Universitatea de Vest din Timișoara

Secțiunea „Războiul hibrid. Infodemia și nu numai” a întors pe toate fețele fenomenul dezinformării din perspectiva confruntării dintre state într-un război neconvențional. Deși este recunoscută necesitatea adoptării culturii digitale, viteza cu care se deprind competențe digitale complexe, incluzând capacitatea de a identifica atacuri cibernetice, manipulare, semnale false, dezinformarea etc. este încă scăzută.

Atacurile sunt îndreptate spre actorii principali de pe scena globală, țări având rol de lider, ca Germania, Franța sau SUA, dar mai vulnerabile sunt țările Europei Centrale și de Est, unde Rusia și China găsesc căi de intrare și de influențare. Polarizarea este doar unul dintre efectele urmărite și adesea atinse în Balcani, fiindcă există premisele: diferențe între rural și urban, între săraci și bogați în absența clasei de mijloc, potențate de polarizarea politică. Insinuate repetitiv, teoriile conspirației și știrile false privitoare la pandemie au circulat cu success pe tot mapamondul, cu grade diverse de influențare. Acolo unde lipsa de încredere în autorități s-a dovedit scăzută, ele au prins, iar măsurile restrictive au fost subminate de cetățeni.

Soluția generică în combaterea infodemiei ar fi educația la toate nivelele de vârstă, sau, cum spunea un vorbitor, „fast learnig” și „self learning”. Par soluții absurde în contextul pandemiei când educația instituționalizată, adică școala, este afectată. Totuși, exact în această perioadă deprindem repede cunoștințe tehnice pentru a opera pe platformele noi de comunicare – Zoom, Teams, Meet etc. – și ne autoeducăm în telemuncă.

Cât despre imunizarea împotriva dezinformării care inundă rețelele, s-au propus metode simple ca evitarea rătăcirii în abundenta pădure a Internetului, antrenarea atenției și a concentrării, moderație în difuzarea și multiplicarea informației nesigure pe rețelele sociale, verificare și vigilență.”Slow down on the digital platforms!”, a fost apelul către cetățenii siliți să navigheze prin lumea virtuală fără să-și piardă nici rațiunea, nici busola etică. Semnalul trebuie să pornească de la cel mai înalt nivel, de la autorități, prin comunicare onestă și corectă.  


Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului
“COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Proiect unic în România, la Oradea: ambulanța pentru cei mici | Bihoreanul

Ambulanța pentru cei mici. Serviciul de Ambulanță Vincențian pentru...

Zeci de angajați ai Primăriei Iași, vizați de o anchetă DNA | Ziarul de Iași

Anchetă DNA la Primăria Iași. Procurorii au deschis un...

Un nou viceprimar PSD, ales cu ajutorul consilierului local din partea AUR | Gazeta de Stâlpeni

Un nou viceprimar PSD, ales cu ajutorul consilierului local...