Apel pentru stoparea acordării cetățeniei române persoanelor din Federația Rusă

Data:

spot_img

Asociația „21 Decembrie 1989” solicită Guvernului României, printr-o scrisoare deschisă, ca pe durata războiului declanșat de Rusia în Ucraina să suspende procedurile de acordare a cetățeniei române și să dispună verificarea individuală a tabloului cetățeniilor acordate în ultimii 5 ani pentru persoane din spațiul Federatiei Ruse, inclusiv fâșia transnistreană, din Belarus și din statele neînvecinate României din spațiul ex-URSS.

Asociația consideră că aceste măsuri se impun „având în vedere că în ultimii ani, procedurile legale la Autoritatea Națională pentru Cetățenie au fost impardonabil viciate, inclusiv din cauze de favoritism ori corupție, si s-a ajuns până acolo încât în cazul redobândirii cetățeniei române, solicitanții îndreptățiti (cum sunt cei din Basarabia) să fie defavorizați și pedepsiți să aștepte ani de zile, în timp ce persoane neîndreptățite sau mai putin îndreptățite de rangul cererii, să primească prioritar sau mult prea repede încetățenirea și pașaportul românesc”, se arată în scrisoarea deschisă.

Citește și: Ipocritul armistițiu. De ce propaganda de război a Kremlinului seamănă tot mai tare cu jihadismul

Riscurile unor dosare insuficient analizate

Asociația condusă de Teodor Mărieș mai atrage atenția „asupra potențialelor riscuri ca prin naturalizarea/acordarea pe căi ocolite sau insuficient chibzuite de cetățenie si pasapoarte românești, acestea ar putea ajunge și în mâna unor persoane care le-ar putea utiliza într-un scop necivil, militar sau terorist, în planuri de sabotaj sau terorism ale unei puteri străine ostile României și statelor UE și NATO, Occidentului în general”.

Semnatarii mai consideră că în asemenea cazuri, pe lângă riscul sau gravitatea unui incident, ar avea de suferit imaginea românilor și a României în UE, Marea Britanie sau în alte state, situație care nu poate fi trecută cu vederea și ar trebui văzută „ca un risc potențial de siguranță națională, cetățenească și militară”, se mai arată în apelul Asociației „21 Decembrie 1989”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Președintele-tătuc și incultura politică | Deutsche Welle

Ce poate și ce nu poate să facă președintele...

Procurorii din CSM au respins cercetarea disciplinară a lui Cristi Ardelean

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Nelu Tătaru anunță deschiderea unui cabinet privat după interdicția de a profesa în spitale publice

Nelu Tătaru anunță deschiderea unui cabinet privat, după ce...