Cine sunt jurnaliștii care au aplaudat atacul la adresa lui Dominic Fritz

Data:

spot_img

Cine sunt jurnaliștii care au aplaudat atacul la adresa lui Dominic Fritz. Încurajarea extremismului, a xenofobiei, a oricărei forme de discriminare nu este compatibilă cu jurnalismul. Este o profesie cu mare responsabilitate socială.

Startul la campania electorală îl dă în Timișoara aflată în plin program al Capitalei Culturale a Europei un om de afaceri cu o condamnare penală la activ care a salutat pe Facebook prezența actorului John Malkovich cu o frază plină de ură la adresa primarului german.

„Atacul incalificabil al unui om de afaceri din Timișoara la adresa primarului Dominic Fritz, caracterizat ca «lepră de pui nazist», precum și susținerea pe care au arătat-o diverși comentatori, printre care parlamentari, consilieri locali sau foști membri ai guvernului, nu pot rămâne nesancționate…

Discursul urii nu trebuie normalizat. Toți cei care credem într-o Românie europeană trebuie să-l oprim”, a reacționat PEN România, filiala organizației internaționale a scriitorilor. 

Citește și: Hotărârea de transformare în azil a şcolii unde a învăţat Ceauşescu, nulă. Primăria Scorniceşti, somată de Prefectură să o revoce

Un incident cu repetiție

Nu este prima oară când xenofobia răbufnește în orașul care are ca zestre multiculturalismul și buna înțelegere între comunități etnice sau religioase. Îngrijorător de data aceasta este și numărul mare de jurnaliști care susțin insulta, discriminarea, discursul urii.

Gheorghe Ilaș, redactor-șef la ImpactPress și autor la Opinia Timișoarei, îi transmite felicitări haterului („ești un mare om liber!”), iar Mircea Dan Opriș, rebranduit ca jurnalist după ce a fost consilier parlamentar și security manager la Aeroportul Timișoara, își arată respectul cu emoticonul „chapeau!”.

Loredana Codruț de la Știri pe surse, prezentă pe FB sub numele de Eleanor Swell, ține neapărat să apară în poza cu susținătorii xenofobului cu un comentariu transcris ca atare: „Mare păcat că i-ai zis așa lui Fritz, fiindcă i-ai dat șansa să se victimizeze din nimic, să își facă imagine. Altfel, să se consemneze că și ziarista Loredana Codruț a dat like la postarea asta!”.

Nu lipsește Robert Turcescu

Un șuvoi de like-uri au dat Lia Lucia Epure de la Ziua de Vest, care în februarie îl aproba pe omul de afaceri aflat în răfuială cu primăria cu un comentariu ofensator la adresa oamenilor din instituție: „Golani, repetenți, incompetenți, și – cum spuneai? – ah, vagabonzi! Ce bine sună!”.

Printre susținătorii care au pus inimioare, like sau comentarii se numără Cosmin Țîntă de la Demnitatea, Anda Deliu – Timiș Plus, Gheorghe Gelu – Mediafax, Florin Cărăbaș, reporter sportiv la Radio Timișoara și TVR Timișoara, Virgil Simionescu, fotoreporter la Inquam Photo.

Nu lipsește Robert Turcescu, care însă și-a retras ulterior like-ul. De menționat că Facebook este spațiu public, iar conduita celor care folosesc rețelele sociale este la vedere și se supune regulilor și legilor în vigoare.

Continuare în Revista 22!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Timișoara 2023 / Facebook)

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.
1 COMENTARIU
  1. „Orașul care are ca zestre multiculturalismul și buna înțelegere între comunități etnice sau religioase” este un mit ce, in diverse formulari, in trecut si prezent, a fost si este perpetuat fie de naivi in domeniu, de necunoscatori ai istoriei orasului, de lideri politici ce incercau asa sa spuna lumii ca totul e in regula aici. In anii socialismului, deci dupa razboi si in dictatura respectiva, subiectul conflictelor interetnice din trecut a fost tabu, iar in conditiile stricte impuse, la vedere nu au existat conflicte. In trecut, pe intinsul intregului Banat, inclusiv in Timisoara au existat diverse conflicte, de grade diferite, cele exacerbate desfasurandu-se in momentele istorice grele pt. regiune, fiind implicate toate grupurile etnice si religioase, mai mult sau mai putin. Doar ca istoria regiunii nu este cunoscuta de majoritatea locuitorilor, din simplu motiv ca statul roman nu a considerat niciodata ca Banatul este o regiune cu o istorie proprie, diferita in mare parte de celelalte tinuturi ce azi formeaza Romania. Pe de-o parte a fost si buna linistea din timpul socialismului privind trecutul agitat al Timisoarei si Banatului, altfel nu stiu daca romani, sarbi, bulgari s.a. ar fi fost solidari cu pastorul Tokes Laszlo, in decembrie ’89. Da, cu Tokes Laszlo, cel care a uitat semnificatia gestului ne-ungurilor din acele zile, azi standu-i alaturi nationalistului-populist Orban Viktor cand acesta are discursul belicos la adresa oficialilor romani si ai UE. Dar fiindca subiectul e altul, inchei prin a spune ca figurile ce sustin atacul la adresa primarului Dominic Fritz (alt naiv) sunt, pt. multi dintre noi, cei care-i stim mai mult sau mai putin, JALNICE! Mie mi-au produs greata, reactia respectiva fiind una pe care nu o pot controla, fiind una spontana. Ah, sa nu uit: din pacate, Dominic e folosit de vechi tabere rivale din oras, tabere care se pozitioneaza opus pe diverse subiecte. Acum e Dominic, maine va fi despre altcineva sau altceva, rivalii regasindu-se in aceleasi pozitii. Eu nu tin nici cu unii, nici cu altii, eu tin cu Dominic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

În loc de Tezaur, rușii ne dau AUR | Universul.net

Liderul AUR, George Simion, are șanse de a intra...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...