Aproape toți cetățenii din două țări au acum sângele otrăvit, de la plantațiile de banane stropite 20 de ani cu pesticide.
Insulele franceze din Caraibe, Guadalupe și Martinica sunt, la prima vedere, destinații turistice ideale. Puțini turiști știu însă că cele două insule au mari probleme cu poluarea. Începând din anii `70, timp de 20 de ani, culturile de banane din aceste două insule au fost stropite constant cu un pesticid numit clordecon, care este asociat cu cancerul.
Substanța care trebuia să protejeze bananierii de insecte, a contaminat atât pământurile, cât și apele. Clordeconul rămâne în sol zeci de ani, posibil secole.Acum, la mai bine de 20 de ani de când substanța chimică a fost interzisă, o mare parte din terenurile insulelor Guadalupe și Martinica nu mai pot fi folosite pentru agricultură. Aproape toți adulții din zonă au aceste chimicale în sânge, scrie BBC. Clordeconul afectează glandele endocrine, ceea ce duce la probleme hormonale precum cancer la prostată, nașteri premature dar și la probleme de dezvoltare a creierului în cazul copiilor.