Apusul imperiului american bine intenționat? | Universul.net

Data:

spot_img

Trump reprezintă o schimbare radicală față de consensul postbelic care i-a unit pe republicani și democrați.

Lumea a fost extrem de interesată de alegerile prezidențiale din SUA, iar pretutindeni oamenii se întreabă ce va însemna întoarcerea lui Donald Trump în geopolitică. Dar oare America mai este interesată de lume? Din ce în ce mai puțin și, cu siguranță, judecând după campania concentrată asupra problemelor interne, nu prea.

Asta reprezintă o schimbare serioasă față de consensul de după Al Doilea Război Mondial.

Electoratul american a fost rareori foarte animat de politica externă, dar establismentul politic a fost cu siguranță interesat de aceasta. Și dacă ascultați discursuri ale președinților (vezi mai sus), de la Harry Truman și Dwight Eisenhower până la George W. Bush și Barack Obama, veți observa un consens bipartizan remarcabil privind utilizarea puterii Americii pentru promovarea democrației, libertății și valorilor liberale.

Citește și: Profil de candidați pentru posibili funcționari de rang înalt în administrația Donald Trump

„De-a lungul aventurii Americii în materie de guvernare liberă, scopurile noastre fundamentale au fost să menținem pacea, să încurajăm progresul în realizările umane și să sporim libertatea, demnitatea și integritatea între popoare și națiuni”, spunea republicanul Eisenhower, în discursul său de adio din 1961. „Visăm la o lume în care toți sunt hrăniți și plini de speranță, și vom ajuta la a face posibil acest lucru”, spunea democratului Lyndon Johnson, în 1967.

Iată-l și pe Richard Nixon, un republican care încă mai este criticat, în discursul său despre „majoritatea tăcută”, din 1969: „Haideți să nu consemneze istoricii că atunci când America era cea mai puternică națiune din lume, am trecut pe cealaltă parte a drumului și am permis ca ultimele speranțe de pace și libertate ale milioane de oameni să fie sufocate de forțele totalitarismului”.

Citește și: A fost lansată platforma „Eu cu cine votez?”. Alegătorii pot să-și compare propriile convingeri cu programele partidelor politice

Toți aceștia au crezut într-o ordine mondială condusă de SUA, axată pe prevenirea conflictelor și promovarea stabilității economice prin cooperare multilaterală și principiile democrației, securității colective și comerțului liber.

Truman a pus bazele acestei ordini prin înființarea NATO în 1949. Crearea Națiunilor Unite și a unor instituții precum Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială a făcut parte din această inițiativă, la fel ca Planul Marshall, care a contribuit la reconstrucția Europei. Se spera la prevenirea răspândirii comunismului prin recuperare economică și stabilitate politică. Eisenhower a extins viziunea lui Truman, subliniind importanța păcii, progresului și demnității umane, supraveghind consolidarea NATO.

Continuarea, în Universul.net

Citește și: Cine profită de alegerea lui Trump în România? | Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Joe Biden: „Cred în ideea pe care se bazează această națiune, în care caracterul poporului nostru contează”

Joe Biden: „Se conturează o oligarhie, care amenință democrația”....

Roboți umanoizi vor asambla iPhone-uri în China | Aktual24

Roboți umanoizi se vor folosi la asamblarea iPhone-urilor în...

Donald Trump promite o nouă eră de prosperitate

Donald Trump promite o nouă eră de prosperitate. Cel...