Finlanda și Suedia pregătesc aderarea la NATO, sub amenințarea Rusiei

Data:

spot_img

Suedia și Finlanda se pregătesc asiduu să adere la NATO. Iată una dintre consecințele agresiunii rusești la adresa Ucrainei. Iar întrebarea este: în condițiile amenințării rusești la adresa întregii civilizații occidentale, mai poate folosi neutralitatea la ceva?

Ceea ce părea de neimaginat chiar și cu câteva luni mai înainte devine realitate: partidul de guvernământ al Suediei a început să dezbată dacă țara ar trebui să adere la NATO. Vecina Finlanda ar putea lua o decizie în aceeași direcție.

Invadarea Ucrainei de către Rusia și mai cu seamă masacrele de la Bucea și Irpin au schimbat fundamental abordările de securitate în aceste două țări nordice, tradițional neutre.

De la declanșarea agresiunii , sprijinul public pentru aderarea la NATO aproape sa dublat, ajungând la aproximativ 50% în Suedia și 60% în Finlanda, scrie The Guardian citând mai multe sondaje de opinie realizate în cele două țări.

Cifrele sunt cu adevărat impresionante având în vedere că, în mod tradițional, sprijinul pentru NATO în cele două societăți nordice era unul scăzut.

Dar „de când Rusia a invadat Ucraina, poziția de securitate a Suediei s-a schimbat fundamental”, declară Tobias Baudin, secretar general al Partidului Social-democrat suedez, citat de The Guardian. Politicianul suedez a spus că revizuirea politicii de securitate va fi finalizată „înainte de vară”.

Citește articolul integral pe RFI.

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
1 COMENTARIU
  1. Sa recapitulam .Ce ne aduce razboiul dintre Ucraina si Rusia, dincolo de posibilele crime de razboi si de imensa parere de rau a intregii omeniri cu raportare la aceste cumplite suferinte umane , descoperite o data cu plecarea Armatei Rosii din regiunea Kieveana ?
    a) SUA isi vinde gazul lichefiat in Uniunea Europeana si extinde capacitatile NATO pe intreg flancul de Est .
    b)Uniunea Europeana se federalizeaza rapid si deciziile sunt luate pe domeniul militar la NATO iar in cel social, juridic si economic la Bruxelles. c) Suedia si Finlanda doresc a intra in structurile NATO .
    d)Toate tarile riverane UE doresc si ale a face parte din aceasta structura supra statala . e)Germania se poate inarma rapid si alegerea ei , ce consta in cumpararea unor tehnologii moderne de lupta, se indreapta catre Israel . 100 de miliarde de euro sunt puse la dispozitia Armatei pentru inarmare .Fara aparitia acestui razboi Germania nu putea face asta . Umbrele trecutului nu o lasau sa se inarmeze dar acum totul se muta in barca Rusiei ce este acuzata si de presedintele Biden de crimele facute in conflict .
    f)Europa , scoate din jocul gazelor , petrolului si carbunelui Rusia dupa ce timp de peste 30 de ani a tot cumparat gaze de la rusi . Cumva , abia acum ,rusii au inteles cum au fost pacaliti si cum gazele au tot curs ,in flux continuu ,fara a le aduce mari venituri .Coruptia a injumatatit sumele ar fi trebuit sa fie obtinute in urma gazului vindut .
    Evidenta ne arata cum UE si SUA sunt marii cistigatorii, ai momentului , chiar daca cetatenii europeni vor suferi urmare a scumpirilor aparute ca parte a decuplarii Uniunii Europene de productia rusesca de gaze , petrol si carbune ,dar crestereea economiilor tarilor membre UE si cetatenii , in general , pot suporta asta . Cei nevoiasi , cu adevarat , vor fi ajutati sa treaca hopul .Daca privim in urma si intelegem cu adevarat ce cantitati inimaginabile de gaz carbune si petrol au fost obtinute de UE in ultimii 30 de ani , ce a folosit coruptia din Rusia sa injumatateasca pretul gazului prin procedee ce le puteti usor banui , nu mare ne-ar fi mirarea daca am afla cum gazul rusesc ar putea ajunge in pozitia de „extintie” in urmatorii ciitiva ani . Nimeni nu stie,, cu adevarat ,cit gaz a ajuns in ultimii 30 de ani in UE. Razboiul ,pe care il vedeti la TV, este parte a razbunarii personale a sefului Rusiei aparuta ca ultima solutie , atunci cind Rusia prin Presedintele ei , a inteles cum a fost pacalita si din interior (vezi arestarile ) si din exterior . Nici macar China si nici India nu se inghesuie sa o ajute .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Saab revoluționează lupta aeriană cu un ecosistem sincronizat de avioane și drone | Aktual24

Saab a prezentat un concept revoluționar pentru un avion...