Ar trebui să se închidă supermarketurile în weekend? Opinia publică s-a împărțit pe un subiect care nu este prima dată pe agendă. Unii sunt pentru închidere, invocând drepturile angajaților și ajutarea magazinelor mici, care vor avea clienți mai mulți măcar sâmbăta și duminica .
Alții sunt pentru menținerea deschisă a acestora, pentru că vor să meargă la cumpărături în timpul lor liber de la finalul sămptămânii.
„Duminică. să ne mai ducem copiii și în parc”
Dan Trifu, vicepreședinte Eco Civică, organizație de mediu, vede această propunere ca pe un lucru pozitiv, inclusiv din punct de vedere social.
„Suntem de acord, căci în weekend atrag foarte mult trafic, nu mai este un moment de răgaz, În plus, să mai ducem copiii în parc sâmbăta și duminica. Copiii sunt duși în locurile de joacă, cu aer închis”.
Magazinele sunt deschise până târziu
Acesta crede că închiderea magazinelor mari ar aduce un beneficiu inclusiv angajaților care nu ar mai trebui să lucreze și în zilele de sărbătoare stabilite prin lege.
„În plus, este vorba despre angajați, care o dată la 2 săptămâni trebuie să lucreze duminica, iar de sărbători aceste mall-uri sunt deschise până târziu. Cred că au și ei dreptul la sărbători”, a declarat Dan Trifu pentru PRESShub.
Asociația Retailurilor: Va scădea numărul de angajați
Pe de altă parte, George Bădescu, director executiv la Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), spune că sindicatele avertizează că această prevedere ar duce la reducerea numărului de angajați din domeniu.
„După părerea noastră este o abordare cel puțin care își are locul acum. Sindicatele au altă părere. Către noi și-au exprimat îngrijorarea cu posibilitatea daca ar exista aceasta limitare să asistăm la disponibilizări.
Dacă vorbim de angajați în weekend, trebuie să vorbim de întreaga economie. Cred că aici putem găsi soluții echilibrate să acomodeze aceste dorințe și nevoi, fără a destabiliza până la urma sectoare întregi economice”.
Micii comercianți își doresc ca magazinele cu o suprafață mai mare de 1000 de mp să fie închise în weekend-uri după ora 13.
Angajații sunt nemulțumiți
Vicepreședintele Asociației Comercianților Mici și Mijlocii din România, Feliciu Paraschiv, spune că propunerea vine în urma nemulțumirilor angajaților care și-ar dori să aibă și ei weekend-uri libere, precum cei care lucrează la stat.
„Am propus închiderea magazinelor sâmbăta de la ora 13 și duminică de la 13 pentru că dăm și noi o gură de oxigen angajaților noștri. Angajații întotdeauna ne compară cu angajații de la stat, compară în felul ăsta – arată cu degetul către angajații de la stat care au weekendul liber, dumnealor tânjesc după asta. Dacă ne uităm în toată Europa, undeva sâmbătă la ora 13 se închid magazinele.”
Feliciu Paraschiv explică și că angajații își doresc în mod special să aibă zilele de sâmbătă și de duminică libere ca să poată petrece timp cu familia.
„Rațiunea e bazată și pe faptul că cea mai importantă resursă a noastră sunt oamenii cu care lucrăm. După cum știți, forța de muncă e din ce în ce mai greu de găsit. Și atunci noi am încercat să vedem care e cauza faptului ăsta, de nu găsim forță de muncă. Și nu salariul am concluzionat că e cel mai important lucru, ci că timpul liber.
Chiar dacă noi oferim două zile libere pe săptămână, conform legii angajaților, chiar dacă ei lucrează 40 de ore pe săptămână, ei vor să stea cu familia și au nevoie de un weekend liber sau măcar de o zi două de weekend, să le prindă și ei o dată, de două ori pe lună”.
Propunerea inițială: închiderea totală a magazinelor în weekend
Propunerea inițială cerea închiderea totală a magazinelor mari sâmbăta și duminica, însă, în urma unor discuții s-a ajuns la concluzia că ideea unui program redus în weekend este mai fezabilă.
„Una dintre măsurile pe care noi am propus-o a fost închiderea lanțurilor de supermarketuri și hipermarketuri mai mari de 1.000 de metri, sâmbăta și duminica.
În urma discuțiilor, am tras concluzia că nu putem face chestia asta, pentru că apar discrepanțe și discriminări între diferitele forme de retail. Vor apărea probleme, vor fi atacate în instanță și nu se va alege nimic de legea asta.
Am mers mai departe și am zis: hai să le închidem pe toate sâmbăta și duminica, de la ora 13, sâmbăta până luni dimineață.
Au venit comercianții mici și au spus că avem o problemă de perisabilitate. Sunt mărfuri, carne și alte produse refrigerate cu termen scurt de garanție de 3 sau 4 zile, și noi am pierde o zi, o zi și jumătate de garanție și riscăm să pierdem produse, să generăm mai multe expirate, mai multă risipă alimentară.
Și am convenit că ar fi cel mai indicat să închidem sâmbătă la ora 13.00 sau 14.00 sau 15.00, la cât se stabilește, și duminică la fel, la ora 13.00, 14.00 sau 15.00”, a mai spus Feliciu Paraschiv la RFI.
Ar trebui să se închidă supermarketurile în weekend? Vânzările nu sunt afectate
Vicepreședintele Asociației Comercianților Mici și Mijlocii din România spune că nu vor exista efecte asupra vânzărilor pentru că oamenii vor merge la cumpărături în prima parte a zilei.
„Efecte asupra vânzărilor, daca exista temeri în privință asta, nu vor fi, pentru că vânzările din cursul zilei de sâmbăta după-amiaza și duminica după-amiaza se vor muta în cursul zilei de sâmbăta dimineața sau în cursul săptămânii. Fiind același volum de marfa, nu vor fi nici disponibilizări. Asta nu înțelegem noi – de ce este atâta opoziție.”
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat săptămâna trecută că a trimis în discuție propunerea și că nu este o decizie ușor de luat.
„Am dat în discuţie, la tehnicul Guvernului, să vedem în primul rând impactul. Nu e o decizie uşoară. Acum trebuie să fim corecţi, că nu există evaziune la supermarketuri, în primul rând. În al doilea rând nu ştim dacă acoperim nevoia cetăţenilor, dacă închidem supermarketurile”.
Nu putem obliga oamenii când să meargă la cumpărături
Primul ministru a mai spus că nu poate să le impună românilor când să își facă ei cumpărăturile, însă există posibilitatea să se pună în practică propunerea.
„Nu era vorba numai de supermarketuri, era vorba de toate magazinele alimentare. Şi atunci românilor li s-a spus să-şi facă aprovizionarea până sâmbătă la prânz.
Eu nu pot să le spun românilor când să se ducă la magazin să-şi cumpere alimente, totuşi e decizia dumneavoastră, a mea, a fiecăruia dintre noi, dar am dat-o în calcul să vedem totuşi impactul.
Nu e o decizie uşoară dar, dacă avem un sistem alternativ viabil, atunci se poate ajunge la o astfel de decizie”, a explicat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută, la finalul şedinţei de joi a Consiliului Politic Naţional al PSD, la Palatul Parlamentului, potrivit News.ro.
Și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, consideră că nu poate obliga oamenii când să meargă la magazin, mai ales că mulți dintre aceștia sunt ocupați în cursul săptămânii cu alte activități.
„Discuţia am avut-o la Guvern cu micii retaileri. Dânşii au cerut inclusiv închiderea magazinelor de cartier. Din punctul meu de vedere, cred că nu putem obliga românii să meargă la orele pe care le indicăm noi, ca şi stat român.
Sunt convins că foarte mulţi români, în timpul săptămânii, au o activitate intensă la locurile de muncă şi cred că sâmbăta şi duminica era pentru dânşii o recreere foarte mare, astfel încât să poată să îşi facă necesarul de alimente pentru o săptămână”, a afirmat Florin Barbu, la Parlament.
Ar trebui să se închidă supermarketurile în weekend? Soluția: Focus grup
Ministrul a mai spus că o soluție în luarea unei decizii este elaborarea unui studiu în care românii să-și exprime punctul de vedre.
„Eu aş fi de acord inclusiv să fie întrebaţi românii despre acest lucru. Este foarte important, pentru că nu putem lua o decizie în coaliţie pe acest aspect. Cred că românii pot decide acest lucru şi, bineînţeles, încercăm să facem un studiu în acest sens.
Vor fi probabil făcute, probabil pe anumite focusuri de oameni şi bineînţeles, în funcţie de ce va ieşi din acest studiu, luăm decizia care se impune în coaliţia de guvernare”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
„… sa intrebati romanii…”__–__Ce gluma! De cand conteaza parerea lor? Sa fim seriosi, romanii au fost intrebati si despre numarul de parlamentari, au zis 3 sute si ei sunt peste 6 sute!!! Asa ca…Iar direct la subiect, este un nonsens sa inchizi magazinele oricand, prin lege, acestea trebuie sa respecte legea concurente si profituluii, daca nu au clienti in anumite zile, atunci inchid sau reduc programul, altfel angajatii pot lucra -CA ORIUNDE IN LUME SI IN ORICE SECTOR- prin rotatie, si mai mult, in fiecare oras (mai mare) ar trebui sa functioneze cate un supermarket 24 din 24, 365 zile/an!