ARC lansează o nouă ediție a Burselor pentru Jurnalism despre Filantropie

Data:

spot_img

ARC lansează o nouă ediție a Burselor pentru Jurnalism despre Filantropie:

  • Tema din acest an este „Cea mai grea alegere”;
  • Oferim patru burse a câte 900 de euro pentru a documenta și publica povești despre cele mai importante alegeri și momentele de cotitură din viața organizațiilor;
  • Jurnaliștii pot aplica până pe 24 noiembrie 2024.

Prin Bursele pentru jurnalism, vrem să arătăm realitatea dificilă cu care multe din organizațiile neguvernamentale din țară s-au confruntat la un moment dat.

Căutăm poveștile organizațiilor care au trebuit să ia una din cele mai dificile alegeri din viața lor, pentru a-și asigura existența sau pentru a putea să-și îndeplinească în continuare misiunea.

Împreună cu Lidl, oferim patru burse a câte 900 de euro pentru a documenta povești despre organizații care au trebuit să ia cea mai grea alegere din istoria lor.

Oferim aici trei exemple de subiecte pe care ne-am dori să le sprijinim prin Bursa pentru jurnalism despre filantropie:

– Povești ale organizațiilor neguvernamentale care au fost în punctul de desființare, din lipsa resurselor financiare sau lipsa sprijinului comunității și cum au ieșit din impas;

– Povești documentate despre organizații care și-au redefinit misiunea pentru a produce schimbarea pe care și-au dorit-o;

– Povești care arată reziliența și puterea de schimbare a organizațiilor la o nouă realitate.

Încurajăm aplicanții să scoată în evidență organizațiile care lucrează local, direct în comunități. Căutăm să arătăm obstacolele cu care se confruntă organizațiile din domenii cât mai diferite, de la social, mediu, până la prevenirea violenței domestice, educație sau sănătate.

  • Putem oferi o bursă în plus pentru poveștile care abordează tema din acest an, Cea mai grea alegere, dacă documentează organizațiile care luptă împotriva violenței digitale/psihologice.

Cine poate aplica?

Se poate înscrie orice jurnalist sau echipă de jurnaliști din România (compuse din reporter, fotograf, ilustrator sau cameraman), indiferent de instituția de presă (scrisă, online, TV sau radio) la care lucrează sau colaborează. Nu se pot înscrie câștigătorii Burselor ARC din ediția anterioară (2023).

Jurnaliștii pot trimite formularul de înscriere până pe 24 noiembrie 2024, ora 23.59, la adresa george.g@arcromania.ro. Câștigătorii vor fi anuntați pe 29 noiembrie 2024.

Câștigătorii vor fi selectați de un juriu pe baza unui concurs de proiecte. Membrii juriului sunt Andreea Archip (Școala9), Silvia Boeriu (CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică) și George Gurescu (ARC),

Subiectele vor fi selectate în funcție de relevanța, noutatea și profunzimea proiectului înscris, dar și de calitatea portofoliilor trimise. Bursierii au la dispozitie maximum trei luni de la data anunțării câștigătorilor ca să realizeze materialul.

Citește și: Exclusiv. Caroline Fernolend, Marele Premiu Europa Nostra: „Visul meu este ca autoritățile să-și asume faptul că de mulți ani ONG-urile din România identifică și suplinesc lipsurile în multe domenii.”

Pe parcursul realizării proiectelor, câștigătorii vor ține legătura si vor colabora cu coordonatorul Burselor. Fiecare text va trece printr-un proces de editare cu Andreea Archip, membră în juriul Burselor.

Andreea Archip: „Jurnalismul de calitate costă. Înseamnă deplasări și timp, înseamnă degrevarea de presiunea unei redacții care vrea „acum” și clickuri. Înseamnă mai ales spațiu mental ca să fii acolo, una cu documentarea ta, cu oamenii despre care scrii, să simți și să poți reda fidel și echilibrat. Dar jurnalismul de calitate, chiar dacă e scump, e extrem de necesar pentru o societate sănătoasă și democrată. Bursele pentru jurnaliști vin să susțină normalitatea presei, să sublinieze importanța a ceea ce facem.”

Silvia Boeriu: „Ce ne aduce aproape de jurnaliști este motivația comună de a da putere unor voci din comunități și de a transforma cauzele lor în subiecte de interes mai larg. Interesul public este cheia, iar jurnaliștii sunt printre cei mai puternici aliați pentru a adăuga poveștilor pe care le spunem, acele nuanțe care stârnesc și mai multă curiozitate și solidaritate în jur.”

George Gurescu: „Ne este greu să vorbim despre momentele vulnerabile din viața organizațiilor, însă trebuie să arătăm realitatea cu care multe din ele s-au confruntat: lipsa resurselor pentru beneficiari, prea puțini oameni pentru cât de mare este nevoia, birocrații care-ți distrug programele. Sunt detalii care nu-s spuse cu ușurință, dar care sunt foarte răspândite în sector. O mai bună înțelegere a acestor realități ne ajută să fim noi mai buni, ca organizații, mai pregătiți și mai apropiați de comunitate.”

Alte informații despre Bursele pentru Jurnalism despre Filantropie găsiți aici, iar pentru mai multe informații ne puteți scrie pe adresa de email george.g@arcromania.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Câștigătorii Concursului Internațional de Soluții Rulmentul, Brașov

Câștigătorii Concursului Internațional de Soluții Rulmentul, Brașov. Un proiect...

REPER București condamnă acțiunile primarului Sectorului 4, Daniel Băluță. Mesajul transmis

REPER București condamnă acțiunile primarului Sectorului 4, Daniel Băluță,...

Manifest împotriva hărțuirii sexuale. Mesajul studenților de la SNSPA: „Fără abuzatori în universități”

Manifest împotriva hărțuirii sexuale. Mesajul studenților de la SNSPA:...