Are legătură valul de căldură care a lovit Europa cu încălzirea climatică?

Data:

spot_img

Are legătură valul de căldură care a lovit Europa cu încălzirea climatică? În Italia, s-a ajuns și la temperaturi de 45°C. Există chiar șanse ca recordul european actual de temperatură de 48,8 °C, stabilit în Sicilia în 2021, să fie depășit.

Temperaturile tot mai mari s-au răspândit și în alte țări din Europa, inclusiv Franța, Spania, Polonia și Grecia. 

Citește și: O mină marină ar fi explodat lângă un dig la Costinești. A doua plutește în largul litoralului românesc

Valurile de căldură, care sunt definite ca perioade prelungite de vreme extrem de caldă într-o anumită zonă, pot fi foarte periculoase. 

Totuși, Europa s-a mai confruntat și în trecut cu situații similare devastatoare. În 2003, un val de căldură s-a răspândit în toată Europa, care a dus la moartea a peste 70.000 de oameni. Apoi, în 2022, un altul a lovit Europa, când aproximativ 62.000 de oameni au decedat, potrivit The Conversation.

Anticiclonul Cerberus

Valul de căldură actual este cauzat de un anticiclon numit Cerberus, după câinele-monstru cu trei capete care păzește porțile lumii de dincolo în mitologia greacă. 

Un anticiclon este un fenomen meteorologic normal, în care aerul ce coboară din atmosfera superioară duce la o perioadă de vreme uscată și caldă, cu puțini nori și vânt slab.

Anticiclonul tinde să se miște încet, motiv pentru care persistă zile sau chiar săptămâni. Aceste fenomene devin adesea caracteristici semi-permanente pe suprafețe mari de teren. 

În cele din urmă, anticiclonul își va pierde din intensitate, iar perioada de caniculă se va încheia. Potrivit Societății Italiane de Meteorologie, valul de căldură Cerberus este de așteptat să persiste timp de aproximativ încă două săptămâni, scrie The Conversation.

Citește și: Copii agresați sexual de educator, la Protecția Copilului Teleorman. Avertizorii de integritate au fost sancționați

10 iulie 2023: temperaturile la suprafața solului în Europa. Date ESA/Copernicus Sentinel (2023), CC BY-NC-SA
10 iulie 2023: temperaturile la suprafața solului în Europa. Date ESA/Copernicus Sentinel (2023), CC BY-NC-SA

Valul de căldură care a lovit Europa. Din ce în ce mai puternice

Anticicloanele, precum cel care afectează în prezent Europa, s-au extins spre nord în ultimii ani. Însă este dificil să asociem un singur fenomen, cum ar fi un val de căldură, cu schimbările climatice. 

Dar, pe măsură ce temperaturile continuă să crească, se pot observa schimbări în modelele de circulație atmosferică care pot duce la temperaturi extreme și secetă în Europa.

Cercetările Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice confirmă această tendință. 

Datele sale arată o creștere a frecvenței și amplitudinii evenimentelor meteorologice extreme începând cu anii 1950. 

O analiză a valurilor de căldură europene a arătat intensificarea acestor evenimente în ultimele două decenii, explică The Conversation.

În vara anului 2022, sudul Europei a cunoscut temperaturi mai ridicate decât de obicei pentru acea perioadă a anului. Spania, Franța și Italia au înregistrat temperaturi maxime zilnice de peste 40°C.

Serviciul Copernicus al UE privind schimbările climatice a atribuit aceste condiții neobișnuit de calde schimbărilor climatice și a sugerat că astfel de fenomene sunt susceptibile să devină mai frecvente, mai intense și să dureze mai mult în viitor – ceea ce indică o tendință îngrijorătoare care ar putea continua în acest an.

Pericolele căldurii extreme

Valurile de căldură și temperaturile extreme afectează sănătatea umană în mai multe moduri. Aceste condiții meteorologice pot provoca insolație, cu simptome precum dureri de cap și amețeli. Deshidratarea este o altă problemă care poate apărea din cauza căldurii.

Un italian a murit și au fost raportate numeroase cazuri de insolație în Spania și Italia de la începutul valului de căldură actual și până acum.

Ministerul italian al Sănătății a sfătuit localnicii și turiștii din zonele afectate să ia măsuri de precauție cum ar fi să nu se expună direct la soare, să rămână hidratați și să evite consumul de alcool.

Însă valurile de căldură nu afectează negativ doar sănătatea. Acestea au și consecințe sociale și economice. Căldura extremă poate deteriora suprafețele drumurilor sau chiar a căilor ferate, potrivit The Conversation.

Valurile de căldură pot duce, de asemenea, la scăderea rezervelor de apă, afectând producția de energie electrică, irigarea culturilor și alimentarea cu apă potabilă. 

În 2022, căldura făcut ca centrala nucleară franceză să nu poată funcționa la capacitate maximă, deoarece temperaturile ridicate și nivelul scăzut ale apei au afectat capacitatea de răcire.

Pe măsură ce temperaturile continuă să crească, valurile de căldură vor deveni mai severe. Este esențial ca guvernele din întreaga lume să ia măsuri rapide și decisive pentru a reduce imediat emisiile de gaze cu efect de seră.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related