Încă din toamna anului trecut, județul Argeș se clasa pe primul loc în contractarea de proiecte pe fonduri europene nerambursabile în ierarhia celor șapte județe ale Regiunii Sud-Muntenia, din care mai fac parte Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman. Argeșul a început și anul 2019 tot în frunte, cu cele mai multe contracte semnate în Programul Operațional Regional în regiune și cu suma cea mai mare. De altfel, va fi și primul județ din regiune care semnează al doilea contract pe Axa 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională. Este vorba despre Modernizarea DJ 503 Lim. Jud. Dâmbovița – Slobozia – Rociu – Oarja – Catanele, un proiect în valoare de peste 90 de milioane de lei.
Până la începutul acestui an, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, la nivelul regiunii Sud-Muntenia au fost depuse 1095 de proiecte, inclusiv aplicațiile din cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), prin care sunt solicitate fonduri FEDR și de la bugetul de stat în valoare de peste 8 miliarde de lei. În 450 de cazuri au fost semnate deja contracte de finanțare ce totalizează peste 1,9 miliarde de lei.
Per total, în cadrul regiunii, Argeșul are cele mai multe contracte semnate, deși nu este județul din regiune cu cele mai multe proiecte depuse în cadrul Programului Operațional Regional.
Până la începutul acestui an, pentru exercițiul 2014-2020, în Argeș au fost depuse 231 de proiecte, cu o valoare totală de 1.098.918.861,39 lei. Pentru 139 dintre ele au fost încheiate contracte în valoare totală de 529.895.969,42 lei.
„Argeșul este județul din regiune cu cele mai multe contracte semnate în Programul Operațional Regional și cu suma cea mai mare. Sperăm ca aceste proiecte să capete contur într-un timp cât mai scurt și să intre în folosul pentru care ele au fost realizate”
declara luna trecută Liviu Mușat, directorul ADR Sud-Muntenia
Județul Argeș surclasează astfel toate celelalte județe din regiunea Sud-Muntenia, inclusiv Prahova, județul cu cele mai multe proiecte depuse până la începutul acestui an, respectiv 288 (ce însumau o valoare totală solicitată la depunere de 1.938.910.020,48), dar în cazul căruia s-au materializat, prin încheierea de contracte, doar 101 proiecte (în valoare totală de 309.200.413,36 lei).
Pe locul trei, cu 85 de contracte încheiate în valoare de 510.781.884,72 lei, se clasează Dâmbovița, județul în care, până la începutul acestui an, au fost depuse 212 proiecte în valoare de 1.676.747.920,5 lei.
Județul Teleorman este al patrulea în topul proiectelor semnate, cu 33 de contracte la activ (dar cu o sumă totală nu foarte mare, de 79.812.798,68 lei) din cele 71 de proiecte depuse (cu o valoare totală de 588.158.695,48 lei).
Urmează județul Călărași, în care, din cele 99 de proiecte depuse (cu o valoare solicitată de 912.400.171,94), până acum, au fost semnate 32 de contracte, însumând 212.776.663,47 lei.
La egalitate ca număr de contracte semnate (32) este Giurgiu, însă, pentru acest județ, valoarea contractelor însumează 51.479.249,90 lei). Până acum, în Giurgiu au fost depuse 114 proiecte în valoare de 775.633.887,77 lei.
Pe ultimul loc, însă doar ca număr de contracte semnate (24), se situează Ialomița, cu o valoare totală semnificativă: 179.783.166,99. Mai exact, în Ialomița s-au încheiat contracte pentru aproape o treime din cele 75 de proiecte depuse pînă la începutul anului, proiecte ce totalizează o valoare solicitată de 819.060.713,1 lei.
Clasamentul rezultă din Raportului anual POR, în a cărui prezentare conducerea ADR Sud Muntenia a evitat să facă o ierarhizare propriu-zisă, motiv pentru care, în document, situația pe județe este prezentată în ordine alfabetică.
Contactat de PressHub și Jurnalul de Argeș, președintele ADR Sud Muntenia a explicat poziția de lider deținută de județul Argeș: „E unul dintre cele mai importante județe din regiune. Noi nu facem clasamente, noi încercăm să-i aducem la masă să facă proiecte împreună. De aceea evităm să facem clasamente, dar Argeșul a avut mereu proiecte cu sume importante… În broșura noastră de la împlinirea a 20 de ani, s-a făcut un clasament din `98 încoace și a tot fost pe locul I și acolo”.
Din analiza Raportului anual POR pentru regiunea Sud Muntenia, un interes deosebit pentru fonduri Regio au manifestat investitorii privați. Microîntreprinderile din regiune, spre exemplu, au contractat circa 300 de proiecte în cadrul liniei de finanțare destinate lor, în timp ce pentru întreprinderile mici și mijlocii au fost semnate contracte pentru 82 de proiecte.
Argeșul va fi primul județ din regiune care va semna al doilea contract pe Axa 6
Potrivit conducerii ADR Sud-Muntenia, organism intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014-2020, anul trecut (2018), o zonă de interes în ceea ce privește implementarea POR a constituit-o și modernizarea și reabilitarea rețelelor de drumuri județene ce asigură legătura, directă sau indirectă, cu Rețeaua Transeuropeană de Transport (TEN-T). Mai exact, aferent celor patru apeluri de proiecte pentru prioritatea de investiții 6.1, a existat un grad de acoperire de 219,70%.
Trebuie spus că Argeșul va fi primul județ din regiune care va semna al doilea contract pe Axa 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională. „Este vorba despre Modernizarea DJ 503 Lim. Jud. Dâmbovița – Slobozia – Rociu – Oarja – Catanele, un proiect cu o valoare de peste 90 de milioane de lei”, spune Liviu Mușat.
Până acum, în cadrul Axei 6, „axa de drumuri”, la nivel de regiune, au fost semnate șase contracte din totalul de 23 de proiecte depuse în regiune pe această axă.
Cât privește autoritățile locale din cadrul regiunii Sud-Muntenia, acestea au fost preocupate de revitalizarea comunităților din zonele urbane, în total fiind depuse 29 de proiecte în cadrul Axei prioritare 13, Prioritatea de investiții 9b.
Este important de amintit că în ultimul trimestru al anului, ca urmare a solicitărilor Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional (AMPOR), la nivelul Agenției au fost evaluate cu prioritate proiectele vizând dezvoltarea infrastructurii de sănătate (Axa prioritară 8) și îmbunătățirea infrastructurii educaționale (Axa prioritară 10). Și tot la solicitarea AMPOR, ADR Sud Muntenia efectuează verificarea financiară a aplicațiilordepuse în cadrul Axei prioritare 11 – Cadastru, apel cu alocare națională.
În ceea ce privește Axa prioritară 4, destinată dezvoltării centrelor urbane, axă ce are alocată aproape un sfert din bugetul POR și în cadrul căreia sprijinul financiar este condiționat de existența unor strategii integrate de dezvoltare urbană elaborate la nivelul orașului și zonei funcționale înconjurătoare, după caz, la nivelul regiunii Sud-Muntenia au fost depuse în 16 proiecte, cu o valoare totală de peste 260 de milioane de lei.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Jurnal de Argeș în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.