Armand Goșu: Putin nu se mulțumește cu fâșii din Ucraina, o vrea pe toată pentru Rusia

Data:

spot_img

Istoricul Armand Goșu explică strategiile lui Vladimir Putin, ce urmărește și care sunt consecințele pentru Ucraina și Europa. Ce posibilități de ripostă are NATO?

Diplomație sau conflict, una din două. Așa a sintetizat Blinken cele două opțiuni pe care le-ar avea Rusia. Au fost două săptămâni intense de discuții si demersuri diplomatice, de o parte SUA, NATO și UE, de cealaltă parte Rusia. La capătul lor, avem indicii care să ne arate ce va alege Rusia?

După cum au evoluat contactele diplomatice din ultimele două săptămâni, discuțiile… pentru că despre negocieri nu poate fi vorba, cred că Putin se îndreaptă spre conflict cu Ucraina. Acesta poate lua diferite forme, aici cred că Putin încă nu s-a decis.

Dar, cel mai probabil, e vorba de conflict kinetic, adică operațiune ce implică utilizarea forței letale. Discuțiile care sunt, unde e liber la dat cu părerea, se referă la amploarea conflictului. Poate fi un atac pe un front larg, dinspre Belarus, în nord, și Rusia, în est.

Cu utilizarea sistemelor de rachete SS-300 și SS-400, ca și a rachetelor Iskander, cu mii de tancuri și sute de avioane de luptă. Teoretic, se poate, dar e puțin probabil. De ce? Pentru că Putin nu le-a adus la granița cu Ucraina ca să facă război, ci ca să pună presiune pe SUA.

Ce vrea Putin de la americani? Ne-a spus-o la mijlocul lunii noiembrie, la Colegiul lărgit al Ministerului rus de Externe: garanții serioase, pe termen lung, privind securitatea Rusiei. Adică suspendarea extinderii NATO spre Est.

Sunt câteva paragrafe, patru, dacă țin bine minte, chiar pe la mijlocul discursului, în care Putin deplânge faptul că deși relațiile Kremlinului cu Occidentul păreau foarte bune, NATO a avansat spre Est, ignorând opoziția Moscovei.

Cele câteva extinderi succesive au adus lângă granițele Rusiei infrastructura NATO, iar Putin amintește de sistemele antirachetă din România și Polonia, care – mai spune el – pot fi folosite pentru a lovi în doar câteva minute Rusia.

Tema rachetelor care lovesc în 10 minute Moscova a fost reluată de Putin într-un interviu de televiziune, într-o discuție cu reprezentanții oamenilor de afaceri, cu mici variante. Adică zborul rachetei occidentale putea să dureze 7 minute, iar al rachetei supersonice chiar 5 minute. Putin dorea să stârnească emoție și susținerea populației.

Vladimir Putin este singur în acest demers sau are susținere populară?

Amintesc cifrele Centrului Levada de la Moscova, singurul care e luat în serios, iar datele le am de la mijlocul lunii decembrie, deci sondajele trebuie să fi fost făcute undeva la începutul lunii decembrie, adică acum mai bine de o lună și jumătate.

Sondajul la care mă refer indică faptul că peste 60% din populație consideră că SUA și NATO sunt vinovate de creșterea tensiunii la granița ruso-ucraineană și doar 3% cred că Rusia e vinovată. 75% afirmă că un război între Rusia și Ucraina este posibil, iar responsabil de izbucnirea lui ar fi Occidentul.

Interviul integral poate fi citit în REVISTA22.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Revista 22
Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related