Artefacte cu o vechime de 3.000 de ani descoperite de arheologi în situl de la Băila Figa | Săptămâna Online

Data:

spot_img

O echipă de arheologi de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe și Complexul Muzeal Județean Bistrița – Năsăud, care efectuează cercetări în situl arheologic de la Băile Figa din judeţul Bistriţa-Năsăud, a descoperit mai multe artefacte valoroase, printre care unelte din lemn cu o vechime considerabilă.

Fotografiile postate pe Facebook prezintă, printre altele, un baros, un jgheab şi o troacă de lemn de mari dimensiuni, cu o vechime estimată la circa 3.000 de ani, folosite în procesul de exploatare a sării prin perforarea şi desprinderea blocurilor de sare cu ajutorul apei.

Conform MNCR, în aceste zile ”colegii noștri arheologi și cercetători se află la Băile Figa pentru noi activități de cercetare și săpături sistematice, ce se reiau anual, iar la ora actuală, acest șantier arheologic este considerat unul dintre cele mai importante din România și cele mai relevante din Europa, privind exploatarea preistorică a sării.”

Citește și: Povestea Transfăgărăşanului – drumul prin munte pe care geniştii l-au construit în patru ani şi jumătate

Colectivul implicat în cercetarea sitului din Băile Figa, este format din: dr. Valerii Kavruk, responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic, dr. Anthony F. Harding (Universitatea Exeter), arheolog expert, membru al Academiei Britanice; dr. Dan Buzea (MNCR); drd. Puskas Jozsef (MNCR), muzeograf Iuliana Bartok (MNCR), dr. Dan Ștefan (MNCR), dr. Radu Iustinian Zăgreanu (Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud).

”Băile Figa este singurul sit de exploatare a sării cercetat vreodată în mod sistematic în Bazinul Carpatic și, în același timp, unul dintre cele mai relevante situri de acest gen din toată Europa”, menționează specialiștii MNCR.

Citește mai multe și vezi mai multe imagini, în Saptamana.online

Citește și: Lia Savonea și Mihail Udroiu de la ÎCCJ au decis restituirea la Parchet a dosarului Revoluției, în care este judecat Ion Iliescu

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni / Facebook)

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related