Artizanii din Petrila. Pe vremuri la Petrila existau două îndeletniciri principale: munca la mină și păstoritul. Oamenii au deprins meșteșugul cioplitului lemnului, pe care l-au transmis mai departe copiilor. Aceștia l-a adaptat însă, și în loc de bricrag folosesc aparate care ard.
O parte dintre artizanii petrileni au fost prezenți la deschiderea Muzeului Satului. Aceștia și-au expus obiectele. Bâte, tocătoare sau pixuri. Unele costă câteva sute de lei.
„Bătrânii noștri modelau lemnul, dar ei modelau prin briceag, prin cresătătură. Din păcate nu mai sunt, mai este unul la Slătinioara care mai face. Eu am preluat modelele din mers, dar cum îi tehnologia mai avansată, mi-am rezolvat de un aparat care arde și pe modelele respective ard lemnul și nici nu se mai șterge. Mai sunt ciobani interesați care au nevoie mergând cu oile pe munte.
La noi, mai e un obicei când decedează un om, la 6 săptămâni, fiind cioban i se alocă și o bâtă de pomană unuia dintre urmași. În rest, cu bătaie lungă, s-ar putea să se desființeze și astea, dacă oile n-o să mai fie, n-o să mai fie nici ciobani și atunci nu mai e nevoie nici de bâte”, a spus Ionică Preda.
Continuarea în Gazeta de Dimineață
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: gddhd.ro/)