Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și-a retras proiectul privind plafonarea prețurilor la polițele de Răspundere Civilă Auto (RCA), după falimentul Euroins, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Informația a fost confirmată, la începutul ședinței de guvern, de către premierul Nicolae Ciucă.
„Hotărârea de Guvern privind plafonarea prețurilor la RCA, document care a fost retras de către ASF până la armonizarea tuturor opiniilor și argumentelor care au fost depuse odată cu punerea în transparență a proiectului de Hotărâre de Guvern”, a declarat premierul Ciucă.
Acest proiect ar urma să fie readus la nivelul Guvernului de către ASF în cursul săptămânii care urmează.
Audierea ASF
Citește și: Putea fi prevenit falimentul Euroins? Conducerea ASF a explicat de ce s-a ajuns aici
ASF a fost audiat cu privire la falimentul companiei de RCA, Euroins în urmă cu câteva zile.
La Euroins au fost identificate nenumărate probleme de-a lungul anilor, conducerea companiei fiind sancționată și apoi destituită, înainte ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să ceară falimentul societății, a afirmat Nicu Marcu, președintele ASF, la audierea din Parlament.
Audierea a vizat tocmai falimentul Euroins, cel mai mare asigurator din domeniul RCA din prezent, cu aproximativ 2,8 miloane de clienți. Este a patra companie care cade, din 2015. Prima a picat Astra Asigurări, a urmat Carpat Asig, iar în 2021 City Insurance.
Nicu Marcu afirmă că ASF a trimis procurorilor numeroase date despre aceste nereguli.
Prețurile de referință RCA
Potrivit datelor furnizate de ASF, prețul de referină al asigurării RCA pentru o persoană cu vârsta între 31 și 40 de ani este de 1.114 lei pentru o mașină cu o capacitate de sub 1200 cmc. Un prorietar care are o mașină cu o capacitate de 1201 până la 1400 de cmc, aflat în același interval de vârstă plătește aproximativ 1.123 de lei pe asigurare. Proprietarii de mașini cu o capacitate a motorului între 1.401 și 1.600 plătesc, în medie, 1.236 de lei, iar pentru mașiniile între 1.601 și 1.800, 1.364 de lei.
Cel mai mult, plătesc proprietarii a căror mașină are o capacitate de peste 2.500 cmc, adică undeva la 2.832 de lei. În cazul mașinilor electrice, RCA-ul costă 1.643 de lei.
Potrivit acelorași date, creșterea medie a asigurării RCA este de 16,28%, raportat la luna februarie a anului trecut. Cea mai mare creștere de preț este la mașinile care au un motor între 1201 și 1400 cmc, adică 18% față de 2022.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)