Asociația Prosumatorilor cere Guvernului aplicarea unui TVA unitar pentru bateriile de stocare a energiei. În încercarea de a clarifica aplicarea diferențiată a TVA-ului pentru bateriile achiziționate de români, fie prin programul Casa Verde 2024, fie prin PNRR, Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) a solicitat oficial Ministerului de Finanțe să considere un TVA unitar pentru aceste componente esențiale și a cerut Ministerului Energiei să își asume oficial că un sistem fotovoltaic hibrid funcțional include, fără excepție, baterii pentru stocare.
„În loc să ofere o poziție clară, petiția noastră a fost redirecționată către domnul Sorin Elisei, Director General pe Politici Energetice, numit în funcție în februarie 2024. Fără o pregătire tehnică în domeniul energetic, cu studii superioare în… jurnalism și științele comunicării, acesta a considerat că întrebarea este „prea complexă” și a cerut Universității Politehnice București să răspundă în locul ministerului!”, spune Dan Pîrșan, președintele APCE.
Citește și: Republica Moldova nu mai este dependentă energetic de Rusia
Doar sistemele fără conexiune la rețea vor beneficia de TVA redus
Ca urmare a acestei tergiversări, vineri, 21 februarie, din surse interne, aflăm că Direcția de Legislație Fiscală din Ministerul de Finanțe a decis că bateriile NU sunt considerate componente ale unui sistem fotovoltaic functional hibrid. Consecința? Doar sistemele off-grid (fără conexiune la rețea, cabane izolate sau zone ne-electrificate) vor beneficia de TVA redus de 9%, în timp ce restul prosumatorilor vor fi taxați cu 19%.
Conform legislației în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2024, livrarea și instalarea de sisteme fotovoltaice funcționale, inclusiv a tuturor componentelor achiziționate separat, beneficiază de TVA redus de 9%.
Continuarea în Știri Craiova
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com/ ulleo)