Aproape 200.000 de oameni din Siria au plecat în pribegie după ofensiva surpriză prin care rezistența antiguvernamentală a ajuns până la Damasc. Milioane, însă, trăiesc de peste zece ani în provizorat în Turcia.
De ani de zile nu se mai mișcase frontul, în nordul Siriei. Sprijinite de un sângeros bombardament prelungit rusesc, în toamna anului 2016, care a lăsat în urmă o altă catastrofă umanitară, trupele regimului condus de la Damasc de Bashar al-Assad au ocupat, în câteva luni, orașul Alep.
Turcia a oferit mult sprijin logistic, dar și militar rebelilor din Armata Națională Siriană și dezvoltă o relație ambiguă, dictată de interesele Ankarei în regiune, cu islamiștii din gruparea Hay’at Tahrir al-Sham, cea care a condus, în ultimele săptămâni, ofensiva până la Damasc.
Turcia a dus greul acestei catastrofe umanitare
De la sfârșitul lunii trecute (noiembrie 2024), din primele zile ale insurecției izbucnite în jurul orașului Alep, în urma căreia președintele al-Assad a fugit din țară, numărul oamenilor siliți să își părăsească locuințele s-a apropiat, conform rapoartelor World Vision, la 200.000. Cei mai mulți s-au oprit în deja suprapopulatele tabere din apropierea graniței cu Turcia. Unii au sperat să găsească, însă, breșe în sistemul de protecție a frontierei, întărit de autoritățile turce.
Sunt, însă, și sute de sirieni convinși că e timpul să se întoarcă acasă, de vreme ce regimul care a generat războiul civil a căzut.
Au circulat multe controverse legate de modul în care Turcia administrează fenomenul sau cum folosește banii primiți de la Uniunea Europeană pentru a-i pune la adăpost pe refugiații din Siria. Fără nici un dubiu, însă, Turcia a dus și continuă să ducă greul acestei catastrofe umanitare, probabil cea mai mare a zilelor noastre, amplificată de lipsa unui consens internațional privind soluționarea conflictului ce periodic lasă impresia că nu ar fi doar unul local, ci o confruntare ”by proxy” între marile puteri militare ale lumii.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com/ Zachtleven)