Așteptările Balcanilor de Vest de la noul președinte al SUA | Deutsche Welle 

Data:

spot_img

Așteptările Balcanilor de Vest de la noul președinte al SUA. Fiul lui Donald Trump vizitează Belgradul, ginerele său face afaceri în Serbia. În vreme ce Serbia îl preferă pe candidatul republican, Kosovo se teme de el.

Fiul cel mare al lui Donald Trump, Don Jr., s-a întâlnit în această săptămână la Belgrad cu oameni de afaceri sârbi pentru a explora oportunitățile de investiții în Serbia. Numeroasele contacte ale lui Trump cu antreprenori și reprezentanți ai guvernului sârb datează din 2013. Ivica Dacic, premierul sârb de la acea vreme, a făcut public interesul lui Trump față de un proiect imobiliar.

Citește și: Expoziţia „Au venit americanii – Crucea Roșie Americană în România după Primul Război Mondial”, vernisată la Universitatea Ovidius

Cel mai nepopular ambasador al SUA, propus pentru funcția de secretar de stat

Proprietatea este chiar fostul sediu al Armatei Populare Iugoslave, care a fost grav avariat în timpul atacurilor NATO din 1999. Însă negocierile nu s-au concretizat decât abia în mai 2024, când ginerele lui Trump, Jared Kushner, asistat de fostul ambasador al SUA la Berlin, Richard Grenell, a finalizat afacerea. Contractul, care probabil valorează miliarde, prevede închirierea pe 99 de ani a complexului de clădiri.

Grenell, care este luat în considerare pentru funcția de secretar de stat în cazul victoriei lui Trump în alegeri, a fost considerat cel mai nepopular ambasador al SUA în Germania postbelică. Cotidianul elvețian NZZ l-a numit „nediplomat” din cauza „comportamentului său grosolan”. Pentru Don Trump Jr., Grenell reprezintă „cel mai bun candidat” pentru funcția de secretar de stat.

Citește și: Interviu cu un analist Expert Forum. De ce sunt tinerii vulnerabili la dezinformarea rusească şi cum ar trebui reglementat TikTok

Grenell este cel care a tras sforile în calitate de trimis special al lui Trump pentru Balcani când prim-ministrul kosovar Albin Kurti a fost demis în 2020. Kurti se opunea unui acord care ar fi vizat un schimb de teritorii între Serbia și Kosovo pe bază de criterii etnice. În iunie 2020, președintele de atunci al Kosovo, Hashim Thaci, și președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, au dorit să se întâlnească cu Trump la Casa Albă pentru a semna acordul.

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: dw.com/ro)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related