Astra Film Festival anunță Warm-Up AFF

Data:

Evenimentul care are loc la Sibiu în 2-3 septembrie. Filmele sunt proiectate pe ecranul amplasat între mori de vânt și pot fi văzute din bărci care plutesc pe lac.

Sibiul se pregătește de Astra Film Festival 2022. Organizatorii anunță pentru 2 și 3 septembrie, adică în ultimul weekend dinainte de începerea școlii, Warm-Up Astra Film, un eveniment teasing pentru festivalul care va avea loc în perioada 9-16 octombrie.

Programul propune întâlniri spectaculoase între emoția umană și inteligența artificială și o discuție despre educația prin film, marcând astfel revenirea Astra Film Junior în cadrul ediției de anul acesta a festivalului.

Warm-Up AFF le va oferi spectatorilor filme proiectate pe un ecran uriaș, amplasat între mori de vânt, care pot fi văzute din bărci care plutesc pe lac: „River” (Jennifer Peedom & Joseph Nizeti) și „Who made you?” (Iiris Härmä). Biletele pot fi achiziționate de aici: https://www.astrafilm.ro/ro/warm-up.

Festivalul revine în acest an în sălile de cinema din Sibiu, în perioada 9-16 octombrie. Dar până atunci, pentru că tuturor ne-a plăcut mult experiența proiecțiilor în aer liber, ne-am dorit să păstrăm vizionările de film din bărci care plutesc pe lac.

Așa a luat naștere evenimentul Warm-Up AFF, care oferă în plus și o idee despre ceea ce pregătim pentru festival. Astra Film a fost și va fi mereu o platformă aflată la confluența dintre prezent și viitor, dintre emoție și tehnologie”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Citește și: VIDEO Cea mai spectaculoasă lucrare din România cu bani europeni. Din culisele unei investiții de 450 milioane de euro

„River”, documentar care explorează relația dintre oameni și râuri care curg pe șase continente

Prima seară le propune spectatorilor un film documentar lansat în urmă cu trei luni, care a făcut deja valuri. Este vorba despre producția australiană „River”, realizată de Jennifer Peedom și Joseph Nizeti, desemnată recent drept Cel mai bun documentar internațional la Florida Film Festival.

Având imagini care îți taie respirația, filmate din satelit, din drone și elicoptere, beneficiind de vocea inconfundabilă a lui William Dafoe și de o coloană sonoră interpretată de Orchestra de Cameră a Australiei, cu muzică diversă, de la JS Bach și Giuseppe Verdi la John Greenwood (Radiohead), de la violonistul Richard Tognetti la William Barton și al său didgeridoo, „River” este o odisee cinematografică și muzicală, un documentar care explorează relația dintre oameni și râuri care curg pe șase continente.

Filmul „River” arată cum, de-a lungul istoriei, oamenii au modificat cursul fiecărui râu de pe Pământ și lansează un avertisment: dacă nu își schimbă comportamentul și nu arată respect pentru natură, oamenii vor sfârși prin a distruge lumea. „În cele din urmă, sperăm că River să determine publicul să contemple ce înseamnă să gândești ca un râu: să visezi în aval, adică din timp, la consecințele pe termen lung ale acțiunilor tale”, declara regizoarea Jennifer Peedom.

Proiecția va fi însoțită de mai multe surprize și invitați speciali, martori la spectacolul vieții și al lumii, care vor face seara de neuitat.

Filmul propus pentru vizionare din bărci în cea de a doua seară de Warm-Up AFF este „Who made you?”, realizat de Iiris Härmä (Finlanda). Omagiat cu două premii importante (Cel mai bun documentar la Raindance Film Festival, 2019, și „KI Science Film Award” la Festivalul de Film Științific organizat de Karlsruhe Institute of Technology, 2019), filmul adoptă o perspectivă umanistă asupra subiectului stringent al erei noastre: dezvoltarea rapidă a tehnologiei și transformările care vor veni. Inteligența artificială este abordată cu pură curiozitate și uimire, surprinzând, prin întâlnirile dintre oameni și roboți și viziunile exprimate de cercetători în domeniu, o privire asupra viitorului nostru apropiat.

Suntem încântați că publicul care va veni la acest eveniment special va avea ocazia să vadă în premieră, din bărci care plutesc pe lacul din Muzeul Astra, filme de excepție proiectate printre mori de vânt”, a declarat Ciprian Ștefan, director general al Muzeului Astra din Sibiu.

Warm-Up AFF va include totodată Focus Cinema Documentar pentru Adolescenți, care presupune două module de discuții în care se va pune accent pe exersarea capacității adolescenților de a înțelege un film documentar și de a vorbi în public, respectiv de a înțelege procesul prin care se realizează un film documentar. La eveniment vor participa elevi de liceu (14-18 ani), prioritate având voluntarii AFF.

Citește și: Oleg și Maria, la Sibiu. „Nu știm dacă ne putem întoarce în Ucraina. Dacă nu, unde mergem?”

Despre Festivalul Astra Film

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Totul pentru bucureșteni: Negoiță „aduce” pe bani publici Grecia la el în sector | Aktual24

Totul pentru bucureșteni: Negoiță „aduce" pe bani publici Grecia...

Ce super-armă nouă a folosit SUA pentru doborârea rachetelor iraniene? | Aktual24

Ce super-armă nouă a folosit SUA pentru doborârea rachetelor...

Cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România se întâlnește la Iași | Ziarul de Iași

Cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România se întâlnește...