The Hellfreaks, noile staruri ale metalului modern din Ungaria, alături de byron, Gunshee, Alpha Q, The Groovy Bastards, Rana şi Nuanţe completează afişul celei de-a doua ediţii a festivalului ASTRA Rock, care va avea loc între 11 şi 13 august 2023 la Muzeul în Aer Liber ASTRA din Sibiu. Acestea se alătură lineup-ului anunţat deja, format din Ugly Kid Joe, Therapy?, Viţa de Vie, Nişte Băieţi, om la lună, Fără Zahăr, Ţapinarii şi Doomsday Astronaut, a anunțat luni Muzeul ASTRA.
The Hellfreaks sunt vedetele momentului pe scena maghiară, dar au bătut Europa în lung şi-n lat, ba chiar au trecut şi Atlanticul pentru un turneu de succes în SUA. Înfiinţată în 2009, trupa a dat lovitura încă de la primul album cu hitul „Boogieman”, o piesă îndrăzneaţă în stilul psychobilly-punk, care a strâns milioane de vizualizări pe YouTube. Amestecul de metal modern, post-hardcore şi punk plin de energie, dublat de carismatica solistă Zsuzsa „Shakey Sue” Radnółti, au făcut din The Hellfreaks una dintre cele mai de impact apariţii muzicale ale deceniului pe scena europeană, şi nu numai. Trupa vine la ASTRA Rock după ce a lansat în urmă cu trei luni cel de-al cincilea album de studio, „Pitch Black Sunset”, ţinând sus stindardul pentru o nouă generaţie de fani metal şi punk rock.
Byron cântă rock cu influenţe diverse, s-au înfiinţat în 2006 şi au lansat de atunci şapte albume de studio şi trei DVD-uri live, devenind una dintre cele mai apreciate trupe româneşti ale ultimei perioade. Formaţia e obişnuită să cânte atât pe scene mari de festival în faţa a mii de spectatori, cât şi wireless, neamplificat, pentru o mână de oameni, a filmat un concert în Salina Turda (la 100 de metri adâncime), a compus coloana sonoră pentru un serial original HBO România, iar din când în când face concerte de improvizaţie 100%. În decembrie 2014 a filmat la Teatrul Naţional din Cluj concertul „Electric Marching Band” cu o fanfară militară şi un cor de elevi, iar acum byron se pregăteşte de lansarea unui nou album.
Gunshee şi-au început activitatea pe scenă în 2019, iar muzica lor se încadrează în zona de rock progresiv instrumental, cu elemente experimentale, stoner, punk şi multe altele. În 2021, trupa a lansat primul album, „Friends Through Here”, şi a câştigat Marele Premiu şi Premiul Underground Music pentru originalitate în cadrul festivalului-concurs Posada Rock.
Câştigători ai Marelui Premiu la Posada Rock au fost şi sibienii de la Alpha Q în 2018, care livrează „alternative multi-metal”, un gen cu un sound versatil. Anul trecut, formaţia a debutat discografic cu albumul „Parallel Universe”, dublat de concerte live energice, conectându-se cu publicul prin muzică şi stare.
The Groovy Bastards vin din Bucureşti şi cântă fusion, îmbinând armonios elemente din funk, rock, jazz, blues, R&B, hip-hop. Semnătura lor constă în performanţa live unică, prin personalităţile colorate ale membrilor, stilul „fresh” transpus în piese proprii, dar şi în reinterpretarea unor melodii consacrate.
Rana este o trupă de rock alternativ melancolic din Piteşti înfiinţată în 2016. După ce în august 2022 a apărut EP-ul de debut „Verde electric”, în prezent trupa lucrează la cel de al doilea material discografic. care o să apară în toamna acestui an.
Tot din Piteşti vine la ASTRA Rock şi Nuanţe, care abordează un rock puternic influenţat de funk şi grunge. Trupa are la activ trei albume de studio, cel mai recent, intitulat „Cântece Mute”, fiind lansat în aprilie 2023.
Programul recitalurilor din cele trei zile ale Festivalului ASTRA Rock 2023 arată astfel:
– vineri, 11 august: Ugly Kid Joe, Nişte Băieţi, Fără Zahăr, Alpha Q, Rana;
– sâmbătă, 12 august: Viţa de Vie, Byron, om la lună, Ţapinarii, Nuanţe;
– duminică, 13 august: Therapy?, The Hellfreaks, Gunshee, Doomsday Astronaut, The Groovy Bastards.
Recitalurile vor avea loc alternativ pe cele două scene ale festivalului, una amplasată pe lac şi una situată în Târgul de Ţară.
Dincolo de prestaţiile muzicale live, oferta culturală ASTRA Rock 2023 va fi completată de DJ sets şi evenimente conexe consistente, precum ateliere interactive, recitaluri de poezie şi surprize gastronomice.
Anul acesta, în premieră, festivalul oferă campare gratuită posesorilor de bilet sau abonament, într-un spaţi păzit permanent, dotat cu toalete ecologice, apă curentă şi duşuri calde.
Abonamentele pentru cele trei zile de festival costă 250 de lei, biletele de o zi pot fi achiziţionate cu 100 de lei, fiind disponibile pe iabilet.ro.
Abonaţii Muzeului ASTRA beneficiază de un număr limitat de abonamente la preţ redus, achiziţionate de la sediul instituţiei.
Copiii care nu au împlinit încă 12 ani au acces gratuit la festival, însoţiţi de un adult posesor de bilet sau abonament.
Abonamentele şi biletele la festival asigură şi accesul la muzeu, precum şi la multiplele activităţi conexe organizate de acesta în weekendul 11-13 august, cu ocazia sărbătorii Sfintei Marii.
Festivalul ASTRA Rock este organizat de Asociaţia Rock Culture şi Muzeul ASTRA, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu şi al Ministerului Culturii.
Mai multe informații despre ASTRA Rock puteți afla pe site-ul oficial și pe pagina de Facebook a evenimentului.
Citește și: Suspecţii din dosarul azilului groazei din Mureș, arestaţi preventiv pentru 30 de zile
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Astra Rock Festival / Facebook)