Atacul asupra lui Donald Trump stârnește frica în inimile europenilor

Data:

spot_img

În întreaga Europă, politicieni din toate taberele au urmărit sâmbătă atacul asupra lui Donald Trump. Ceea ce mulți au văzut a fost un pericol în creștere în propriile lor țări, reflectat direct în ei.

Pe măsură ce continentul începea să înțeleagă cât de aproape a fost Trump de moarte, mesajul liderilor europeni a fost clar: dacă se poate întâmpla în America, se poate întâmpla și aici.

Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, a declarat că „peste tot în lume există limite care nu ar trebui să fie depășite niciodată”. Ea a adăugat: „Este un avertisment pentru toată lumea, indiferent de afilierea politică, pentru a reda demnitatea și onoarea politicii”, potrivit POLITICO.

Citește și: Primarul din Rovinari, parte a rețelei „Coldea – Dumbravă”, îngropat în datorii și beneficiar de donații suspecte de 850.000 de lei

În Franța, liderul extremei drepte Marine Le Pen a declarat că tentativa de asasinat a fost un simbol al „violenței care subminează democrațiile noastre”, avertizând pe social media: „Franța nu este la adăpost de această violență”.

Politicienii îl văd ca mai mult decât un avertisment

Pentru mulți politicieni europeni, atacul asupra lui Trump nu a fost doar un avertisment cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla, ci o reamintire a ceea ce s-a întâmplat deja pe un continent unde violența și asasinatele politice nu mai sunt neobișnuite.

În luna mai, premierul slovac Robert Fico a fost grav rănit după ce a fost împușcat de mai multe ori într-un atac aparent motivat politic.

Citește și: Averea polițistului „Rolex” de la Paza de Coastă Constanța

Luna trecută, Mette Frederiksen, prim-ministrul danez, a fost atacată de un bărbat în timp ce se plimba prin centrul orașului Copenhaga.

Germania a înregistrat, de asemenea, o serie de atacuri violente asupra politicienilor, inclusiv un atac asupra lui Matthias Ecke, unul dintre principalii candidați socialiști la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, care a fost spitalizat după ce a fost agresat în timp ce lipea afișe electorale, scrie POLITICO .

2 parlamentari, uciși

În ultimii opt ani, în Regatul Unit au fost uciși doi membri în exercițiu ai parlamentului. Deputata laburistă Jo Cox a fost ucisă în 2016 de un neonazist în timpul campaniei pentru referendumul UE, în timp ce deputatul conservator David Amess a fost înjunghiat mortal de un simpatizant al grupării Statul Islamic în timp ce se întâlnea cu alegătorii în 2021.

În urma alegerilor generale din Marea Britanie din această lună, uneori tensionate, într-o declarație care a avut loc cu câteva ore înainte de atacul din weekend asupra lui Donald Trump, președintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, a dezvăluit că singurul lucru care îl ținea treaz noaptea era gândul că un alt deputat ar putea fi ucis.

Aseară, Hoyle a declarat că i-a scris lui Donald Trump în semn de solidaritate, afirmând tranșant că „suntem în război” cu extremiștii care nu cred în democrație, relatează POLITICO .

Anarhie în Regatul Unit

După cum dovedesc asasinatele britanice, nu doar candidații de extremă dreapta sunt supuși violenței și amenințărilor.

Alegerile generale au declanșat un val de intimidare a alegătorilor și a candidaților în Regatul Unit, în special parlamentarii laburiști în funcție și viitorii parlamentari plângându-se de comportamentul unor susținători ai candidaților independenți.

Candidații laburiști au vorbit în privat despre un val de furie și amenințări legate de poziția partidului cu privire la conflictul Israel-Hamas, unele dintre acestea depășind cu mult limita a ceea ce ei consideră a fi un comportament acceptabil.

Un candidat laburist, care a cerut să nu fie numit din motive de siguranță, a declarat pentru POLITICO că, în timpul campaniei, a fost îngrijorat să își aducă copiii în circumscripție din cauza nivelului de abuz sau intimidare la care au fost supuși.

Viitorul deputat a spus că au fost sfătuiți să nu călătorească singuri nicăieri. Un om din din interior care a lucrat la campania lor a declarat despre candidatul lor că a fost urmărit de susținătorii unui independent într-o dubă în timp ce băteau la uși în circumscripție.

„Vorbeam tot timpul cu poliția”, a spus acesta.

Un al doilea candidat a declarat pentru POLITICO că întâlnirile publice au fost deosebit de problematice din cauza a ceea ce au considerat a fi o lipsă de securitate adecvată, ceea ce i-a determinat pe unii să renunțe pur și simplu la participare. Alții au spus că alegătorii au fost hărțuiți în afara secțiilor de votare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Scrisoare deschisă către peneliști: „Nu vă cer să-l retrageți pe Ciucă, vă cer să nu-l votați!”

Scrisoare deschisă către peneliști: „Nu vă cer să-l retrageți...

Întâlnire SUA – China. Temerile liderilor europeni

Liderii europeni și-au exprimat îngrijorarea față de o posibilă...

Șantajul rusesc continuă. Securitatea energetică, prioritatea guvernelor europene

Șantajul energetic rusesc continuă. Securitatea energetică, prioritatea guvernelor europene....

Cazul lui Nelu Tătaru. Sunt medicii corupți mai potriviți în sistemul privat? 

Nelu Tătaru, aflat sub control judiciar pentru luare de...