Atacul Iranului asupra Israelului este fără precedent. Ce urmează în regiune

Data:

spot_img

Atacul Iranului asupra Israelului cu aproape 300 de drone și 30 de rachete de croazieră a avut loc din mai multe țări din regiune. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Daniel Hagari, a afirmat că unele dintre lansările de peste noapte au fost efectuate din Irak și Yemen.

99% dintre drone au fost doborâte. Câteva au căzut peste o unitate miltară israeliană de la graniță. Nu s-au înregistrat victime.

„Zero din cele aproape 200 de drone și zero din cele 30 de rachete de croazieră au ajuns deloc pe teritoriul israelian”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, generalul de brigadă Daniel Hagari.

UPDATE 19.00: Atacul Iranului asupra Israelului. Bilanțul unei zile grele

Israelul susține că marea majoritate a celor peste 300 de drone și rachete lansate de Iran au fost interceptate în cursul nopții.

Totuși, 7 rachete au reușit să treacă de scutul israelian. Aproximativ 12 persoane au fost rănite în total în Israel, a anunțat IDF, inclusiv o fetiță de șapte ani care rămâne în stare critică, potrivit centrului medical

Cel puțin nouă țări au fost implicate în escaladarea militară – cu proiectile lansate din Iran, Irak, Siria și Yemen și doborâte de Israel, SUA, Marea Britanie și Franța, precum și de Iordania.

Iranul afirmă că și-a atins obiectivul și că nu intenționează să continue operațiunile.

Un ministru israelian din cabinetul de război a declarat că țara va „cere un preț” din partea Iranului ca răspuns la atacul acestuia, atunci când va fi momentul potrivit.

Liderii mondiali îndeamnă la reținere, în timp ce președintele SUA, Joe Biden, afirmă că nu crede că atacul Iranului trebuie să degenereze într-un război mai amplu, potrivit Consiliului Național de Securitate.

Iranul și-a notificat vecinii cu privire la atacurile de retorsiune asupra Israelului cu 72 de ore înainte, potrivit ministrului său de externe.

Liderii G7 urmează să organizeze o reuniune virtuală în legătură cu atacul Iranului.


UPDATE 15.00: Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul

um ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul, în contextul în care regimul de la Teheran a atacat direct Israelul pentru prima dată în istorie, arată o analiză realizată de Yonah Jeremy Bob, corespondent militar și analist de informații al publicației Jerusalem Post.

Atacul Iranului asupra Israelului cu peste 300 de rachete balistice, rachete de croazieră și drone, din mai multe părți și cu vectori diferiți, este una dintre cele mai importante lovituri asupra țării.

Ce se întâmplă dacă Israelul decide în cele din urmă să riposteze?

Dacă se decide să profite de această ocazie pentru a bombarda în cele din urmă prețiosul program de arme nucleare al Iranului, se întreabă Jerusalem Post.

Un astfel de scenariu a fost pus la cale de ani de zile și este posibil să se fi ivit ocazia să fie pus în aplicare, având în vedere că Iran a atacat la vedere, asumat.

Mai multe zeci de avioane de luptă invizibile F-35 ar putea zbura pe rute separate pentru a lovi ținte din masiva Republică Islamică, unele la o distanță de până la 1.200 de mile de statul evreu.

Mai multe aici: Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul | ANALIZĂ


UPDATE 13.00: Un stat european a ajutat Israelul să doboare dronele și rachetele iraniene

Avioanele militare ale Marii Britanii, Typhoon, au fost implicate în doborârea unor drone iraniene deasupra Siriei și Irakului în cursul nopții, au indicat surse din domeniul Apărării, anunță The Guardian, potrivit Aktual24.

Operațiunea britanică a fost prezentată ca o extindere a misiunilor de bombardament și supraveghere anti-Stat Islamic de lungă durată în Irak și Siria, numită Operațiunea Shader.

De asemenea, Royal Air Force (RAF) a ajutat forțele aeriene americane în operațiunile anti-ISIS, astfel încât americanii au avut mănă mai liberă pentru a ajuta Israelul să doboare cele 300 de drone și rachete despre care armata israeliană a declarat că au fost lansate în timpul nopții.

Mai multe aici: Un stat european a ajutat Israelul să doboare dronele și rachetele iranieni |Aktual24


UPDATE 10:26: Aeroporturile israeliene se redeschid

Autoritatea Aeroporturilor din Israel a anunțat duminică dimineață că, începând cu ora 7:30, spațiul aerian israelian a fost redeschis.

Cu toate acestea, aceasta a precizat că orarele de zbor de pe Aeroportul Ben-Gurion vor suferi modificări.


UPDATE 10.00: Întrunire a Consiliului de Securitate al ONU

Iranul a atacat Israelul: întrunire a Consiliului de Securitate al ONU, la cererea statului asaltat.

Ofensiva iraniană vine ca urmare a unui atac asupra Consulatului Republicii Islamice Iran din Damasc, în care au fost uciși și doi comandanți iranieni de rang înalt.

La acel moment, Hussein Akbari, ambasadorul Iranului în Siria, promitea „un răspuns dur” asupra Israelului, potrivit Agerpres.

Astfel, replica Iranului nu a întârziat să apară, organizând un atac cu drone asupra Israelului, contextul regional ridicând întrebări în rândul comunității internaționale cu privire la evoluția evenimentelor în perioada următoare.

Citește mai multe aici.


„Am reușit să apărăm teritoriul statului Israel”

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că a finalizat o evaluare a situației operaționale cu înalți oficiali din cadrul instituției de apărare a Israelului.

„Împreună cu Statele Unite și cu ceilalți parteneri, am reușit să apărăm teritoriul statului Israel. Au fost provocate foarte puține pagube”, a declarat el.

Yoav Gallant a afirmat, însă, că atacul nu s-a încheiat încă.

„Trebuie să rămânem în alertă și să fim atenți la instrucțiunile publicate de FDI și de Comandamentul de pe frontul intern. Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu. Acestea fiind spuse, am zădărnicit cel mai semnificativ val [de atac] și am făcut-o cu succes”, a declarat ministrul israelian al Apărării.

Atacul Iranului asupra Israelului este fără precedent. Ce urmează în regiune
Atacul Iranului asupra Israelului este fără precedent. Ce urmează în regiune

Citește și: Iranul a atacat Israelul: întrunire a Consiliului de Securitate al ONU

Atacul Iranului asupra Israelului

Atacul Iranului asupra Israelului este o reacție la lovitura asupra ambasadei iranienie din Siria, în urma căruia un comandant militar iranian și subordonați din Damasc au fost uciși.

Scutul de fier (Iron Dome) și-a făcut datoria și a respins atacul fără precedent al Iranului asupra teritoriului israelian.

Președintele Joe Biden a declarat că și SUA „au ajutat Israelul să le doboare pe aproape toate”. Marea Britanie a desfășurat și ea avioane RAF în regiune.

Este pentru prima dată când Teheranul atacă direct Israelul, după ani de zile de războaie prin afiliații săi, inclusiv Hezbollah și Hamas.

Iranul susține că nu va continua atacul

Misiunea Iranului la ONU a citat prevederea din Carta ONU privind autoapărarea, în temeiul articolului 51, și a declarat că a considerat „chestiunea… încheiată”.

Prin autoapărare, se referă la atacul asupra ambasadei de la Damasc.

Cu toate acestea, Iranul a avertizat că va folosi o forță mai mare în cazul în care Israelul va răspunde cu aceeași monedă.

YouTube video

Articol în curs de actualizare.

SUA nu sprijină un atac israelian asupra Iranului

Președintele SUA a discutat cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la scurt timp după atacul Iranului. Joe Biden a reafirmat în cadrul convorbirii angajamentul total al Americii față de Israel.

„I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacuri fără precedent”, a declarat Biden, conform BBC.

Liderul american a adăugat că, în acest fel, Israelul a trimis „un mesaj clar dușmanilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului”.

Citește și Cum puteau fi evitate greșelile făcute de SUA și Federația Rusă în relația reciprocă după terminarea Războiului Rece. Interviu cu Svetlana Savranskaya, expertă în relațiile SUA-Rusia

Atacul Iranului asupra Israelului este primul direct

Atacul Iranului asupra Israelului este primul direct, fără precedent, al Iranului asupra teritoriului Israelului, un aliat-cheie al SUA, notează BBC.

Statele Unite vor dori să de-escaladeze cât mai mult această situație și ar putea fi forțate să îi domine pe israelieni atunci când își vor calibra răspunsul. America și Israelul vor fi îndemnate să procedeze cu prudență și să facă orice represalii proporționale.

Pentru SUA și aliații săi, scenariul de coșmar este acela de a fi târâți într-un conflict de tip „Tit-for-tat” și escaladat, care ar putea declanșa un război regional mai amplu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov | Aktual24

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov. Ministrul...