Atacuri aeriene în Liban. Care sunt capacitățile militare ale grupării Hezbollah

Data:

spot_img

Israelul a lansat duminică atacuri aeriene extinse în sudul Libanului, vizând poziții ale grupării teroriste Hezbollah. Loviturile au fost o măsură preventivă împotriva a ceea ce armata israeliană a descris ca fiind un atac „de amploare”, pregătit de gruparea militantă teroristă. Schimbul de focuri a amplificat temerile privind un război regional mai larg, chiar în timp ce eforturile internaționale de a media un armistițiu în Gaza continuă.

Situația Hezbollah s-a complicat după 27 iulie, când o rachetă rătăcită lansată de grup a lovit un teren de fotbal în Majdal Shams, în Înălțimile Golan, ucigând doisprezece copii. Israelienii au ripostat asasinându-l la Beirut pe liderul Hezbollah, Fuad Shukr, și asumându-și responsabilitatea pentru atac. Din acel moment, Hezbollah nu a mai putut acționa ca de obicei, precizează Atlantic Council.

Atacurile de retaliere ale Hezbollah

Hezbollah a lansat duminică rachete și drone în teritoriul israelian. Aceste acțiuni au fost prezentate ca o retaliere pentru asasinarea din luna trecută a liderului Fouad Shukur .

Răspunsul Israelului a fost rapid și puternic. Armata israeliană a raportat că atacurile sale preventive în Liban au reușit să împiedice un plan mult mai amplu de Hezbollah, potrivit France 24. Israel a distrus aproximativ 6.000 de proiectile ale Hezbollah, inclusiv drone destinate regiunii Gush Dan din Israel. Cu toate acestea, Hezbollah a reușit să lanseze aproximativ 320 de rachete Katyusha și drone, vizând barăci și poziții israeliene din nordul Israelului, confirmă Atlantic Council.

Citește și: Fondatorul platformei Telegram, Pavel Durov, arestat în Franța

Cel puțin trei persoane au fost ucise în Liban ca urmare a atacurilor israeliene, potrivit Ministerului Sănătății din Liban, detaliază France 24.

Atacul de duminică a avut loc în contextul în care Egiptul găzduiește o nouă rundă de negocieri, menite să pună capăt războiului Israelului în Gaza aflat acum în a 11-a lună. Hezbollah a declarat că va opri atacurile, dacă se va ajunge la un armistițiu, conform Al Jazeera.

Cum a reacționat comunitatea internațională

Comunitatea internațională și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la intensificarea conflictului. Egiptul a găzduit duminică la Cairo discuții la nivel înalt, vizând medierea unui armistițiu în conflictul dintre Israel și Hamas, în Gaza. Discuțiile sunt considerate cruciale pentru a preveni răspândirea conflictului.

La negocierile din Egipt au participat directorul CIA, William Burns, prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, șeful serviciilor de informații egiptene, Abbas Kamel și șeful Mossadului israelian, David Barnea. Hamas a trimis o delegație la Cairo pentru a primi informații de la mediatorii egipteni și qatarezi, dar nu va participa direct la negocieri, relatează Associated Press. 

În ultimele săptămâni, diplomați din SUA și din țări europene au efectuat, totodată, multiple vizite în Israel și Liban pentru a preveni o escaladare a unui război regional. În același timp, armata americană a intensificat prezența sa în regiune, iar Statele Unite și-au reafirmat sprijinul pentru dreptul Israelului de a se apăra. 

Într-o discuție de miercuri, la care a participat și candidata la prezidențiale Kamala Harris, Joe Biden a subliniat importanța eliminării „oricăror obstacole rămase” în calea unui acord cu Hamas. Dar, biroul prim-ministrului israelian Netanyahu a reiterat că, în cazul unui acord, Israel intenționează să își păstreze trupele în Coridorul Philadelphia (adică o zonă strategică de la granița dintre Gaza și Egipt), potrivit BBC.

Care sunt capacitățile militare ale Hezbollah

Hezbollah a apărut din haosul invaziei israeliene din 1982 în Beirut, ca un mic grup de luptători islamisti susținuți de Iran. De-a lungul timpului, a crescut semnificativ în puterea militară și politică, forțând retragerea trupelor israeliene din sudul Libanului în 2000 și supraviețuind unui război devastator de 34 de zile în 2006.

În timpul războiului civil din Siria, Hezbollah a luptat pentru președintele Bashar al-Assad, devenind experimentat în războiul urban (adică lupte în zone dens populate) și întărind legăturile cu alte grupuri susținute de Iran, relatează CNN.

Astfel, un apropiat aliat al Iranului, Hezbollah a fost implicat într-un context mai larg de tensiuni regionale. Gruparea face parte dintr-o axă de militanți condusă de Iran, care include grupuri din Yemen, Siria, Gaza și Irak. 

Citește și: Portret de candidat. Cine este Donald Trump?

Axa, cunoscută în Israel sub numele de „inelul de foc”, a coordonat mai intens atacuri împotriva Israelului și aliaților săi în ultimele luni, cu grupuri precum houthisii din Yemen și Rezistența Islamică în Iraq, atacând inclusiv poziții americane. Axa s-a prezentat ca un „front de susținere” pentru palestinieni, mai precizează CNN. 

Deși este depășită ca putere militară de Israel, arsenalul Hezbollah și poziționarea sa strategică în sudul Libanului o fac o amenințare semnificativă pentru Israel și un potențial punct de aprindere pentru un conflict regional.

Hezbollah susține că dispune de peste 100.000 de luptători, dar estimările indică un număr real de aproximativ 45.000, dintre care 20.000 sunt activi în mod constant. 

În ciuda pierderilor, Hezbollah rămâne o forță semnificativă, având un arsenal vast de până la 150.000 de rachete și proiectile, multe având capacitatea de a lovi toate zonele Israelului. Arsenalul include rachete de precizie, drone și diferite tipuri de rachete anti-tanc, anti-aeriene și anti-navale, majoritatea fiind furnizate de Iran, cu unele modele rusești și chinezești. De asemenea, dronele asamblate local, precum modelele Ayoub și Mersad, sunt considerare de analiștii militari ușor și ieftin de construit, potrivit Iran International.

Dar, pe plan intern, Hezbollah se confruntă cu criza economică severă a Libanului, instabilitatea politică și lipsa sprijinului extern. Israel a provocat mai multe daune Hezbollah, ucigând mai mulți luptători și strămutând până la 100.000 de persoane din sudul Libanului, relatează Atlantic Council.

Ce propagandă folosește gruparea teroristă

Deși atacul său recent asupra Israelului a eșuat, Hezbollah folosește propaganda pentru a pretinde succes, subliniind capacitatea sa de a crea instabilitate în Israel și de a-și menține influența printre susținători.

Hezbollah a dezvăluit facilitatea subterană Imad 4, în principal pentru a-și consolida imaginea în rândul susținătorilor, mai degrabă decât pentru a introduce un atu militar decisiv împotriva Israelului. Această dezvăluire a reușit să adune sprijin, rețelele sociale pro-Hezbollah celebrând prezența tunelurilor și chiar speculând că acestea ar putea ajunge până la Tel Aviv.

În plus, secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a susținut duminică că dronele Hezbollah au lovit cu succes ținte esențiale ale serviciilor de informații israeliene, inclusiv sediul Mossadului din Tel Aviv. El a criticat reacția Israelului, susținând că a fost una de ultim moment care a vizat doar locuri evacuate, prezentând-o ca un eșec al serviciilor de informații, conform Atlantic Council.

Care este potențialul de escaladare regională

Deși se confruntă cu Israel într-un conflict asimetric, Hezbollah evită să provoace o reacție de amploare din partea Israelului, care ar putea slăbi sever capacitățile sale și ar devasta economia Libanului, conform Jerusalem Post.

Rezolvarea conflictului din Gaza este esențială pentru a readuce locuitorii din nordul Israelului în casele lor, conform instituțiilor de securitate. Deși aceste instituții susțin ideea încheierii luptelor, ele evită să o declare public și se concentrează pe negocierild pentru eliberarea ostaticilor. 

Chiar dacă Netanyahu ar accepta o poziție mai flexibilă, liderul Hamas, Yahya Sinwar, ar prefera o escaladare a conflictului într-un război mai amplu, nu doar o soluționare privind ostaticii.

Între timp, Iranul, principalul adversar al Israelului, profită de situație prin angajarea într-un dialog strategic cu Statele Unite, ocolind Israelul. SUA sunt preocupate în principal de menținerea Iranului în afara conflictului pentru a evita un război mai larg. Acest lucru a permis Iranului să obțină concesii din partea SUA, complicând și mai mult situația și evidențiind absența unei strategii cuprinzătoare din partea Israelului, potrivit Institutului Național de Studii de Securitate.

Israel a promis o reacție devastatoare, în cazul unui război total, vizând în special infrastructura civilă critică din sudul Beirutului și sudul Libanului. Aceste zone reprezintă bastioane principale ale Hezbollah. Un astfel de conflict ar putea duce la deplasarea a sute de mii de oameni de ambele părți. 

„Suntem hotărâți să facem tot ce este necesar pentru a ne apăra țara, pentru a-i aduce pe locuitorii din nord în siguranță în casele lor și pentru a respecta o regulă simplă: Oricine ne rănește — va fi rănit”, a afirmat prim-ministrul israelian, potrivit Associated Press.

Astfel, nu există semne de progres în negocierile de la Cairo, iar situația rămâne extrem de volatilă.

Citește și: Israel a lansat atacuri în Liban, stârnind temeri de un conflict mai amplu

Hamas a exprimat sprijinul pentru atacurile Hezbollah asupra Israelului, numindu-le o „lovitură de pumn” pentru Israel. Grupul palestinian a declarat că aceste atacuri transmit mesajul că „terorismul și crimele Israelului împotriva popoarelor palestinian și libanez nu vor rămâne fără răspuns și nu vor reuși să atingă obiectivele și planurile sale agresive”, conform Al Jazeera. 

În conflictul din Gaza, ministerul sănătății din enclava condusă de Hamas raportează că, până acum, au fost uciși cel puțin 40.405 palestinieni, majoritatea femei și copii, iar alți 93.468 au fost răniți. 

De cealaltă parte a conflictului, atacurile Hamas din 7 octombrie au provocat moartea a peste 1.190 de israelieni în mare parte civili, iar aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatici. 

120 de ostatici israelieni sunt încă în Gaza, declară autoritățile israeliene, conform France 24.

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Donald Trump a devenit al 47-lea președinte al Statelor Unite: „Epoca de aur a Americii începe acum”

Donald Trump a devenit al 47-lea președinte al Statelor...

Învestirea lui Donald Trump. Mesajele liderilor politici români

Învestirea lui Donald Trump. Mesajele liderilor politici români, nu...

Joe Biden: „Cred în ideea pe care se bazează această națiune, în care caracterul poporului nostru contează”

Joe Biden: „Se conturează o oligarhie, care amenință democrația”....