Atentatul de la Moscova ne arată un Putin tot mai rupt de realități. Iar asta e înfiorător

Data:

spot_img

Atentatul de la Moscova ne arată un Putin tot mai rupt de realități, care încearcă să profite de atacul sângeros de la Sala Krokus pentru a escalada războiul din Ucraina și a întări represiunea internă.

În prima sa intervenție după atentatul de la Moscova, Vladimir Putin a omis orice referite la Statul Islamic, organizație care revendicase lovitura, prin branșa sa Khorasan (ISIS-K).

În schimb, a dat vina pe Ucraina, acompaniat de sistemul de propagandă al Kremlinului și presa aservită. Luni, a admis, în cele din urmă, implicarea „terorismului islamic”. Dar a menținut focusul pe Ucraina.

Adevărul este că varianta ISIS-K îl deranjează enorm pe Vladimir Putin, întrucât evidențiază un adevăr sumbru: statul este slab și incapabil să-și protejeze cetățenii. Putin este departe de a fi protectorul rușilor, așa cum pretinde propaganda sa.

Un alt adevăr dureros: Putin fusese avertizat. Și chiar de către ”dușmanii” săi, americanii. A preferat să ignore cu aroganță semnalele.

Acum rămâne impresia, deloc comodă pentru Putin, că americanii știu mai bine ceea ce se întâmplă în țara sa decât propriile servicii. Și n-ar fi pentru prima oară. Înainte de invadarea Ucrainei, aceleași servicii americane au descris cu luc de amănunte planurile Kremlinului.

Citește și: De ce haosul din PSD și PNL îi îndreaptă pe români spre AUR

Si mai este ceva: dacă admite implicarea ISIS, Vladimir Putin nu are decât a se alinia cu Occidentul, împotriva căruia a declanșat un război nedeclarat, dar vizibil, în plan politic, economic, energetic, informațional.

Terorismul islamist este amenințare transnațională care poate fi combătută doar printr-o cooperare internațională strânsă și hotărâtă. Islamiștii au propria agendă și lor puțin le pasă de conflictele dintre ”necredincioși”.

Ei lovesc acolo unde simt terenul slab – și aici a fost vorba de Rusia. Americani, europeni, ruși, nu contează. Pentru cei care visează la paradisul cu sute de fecioare, toți sunt ”infideli” care trebuie exterminați.

Putin se cantonează în propriile sale iluzii, întreținute de anturaj și de aparatul de propagandă, refuzând realitatea. Iar pentru orice observator rațional din Occident, întrebarea vine imediat: cum se poate imagina o înțelegere de pace cu un asemenea om?

Refuzând să asculte vocea rațiunii, Vladimir Putin caută să profite de carnagiul de la Moscova pentru cel puțin două obiective. Primul este extinderea mobilizării.

Dictatorul rus știe că ucrainenii suferă acum din cauza lipsei materialului militar. Și mai știe că are o fereastră de oportunitate de câteva luni, înainte ca armele și munițiile, procurate prin eforturile conjugate ale europenilor, să-și facă apariția pe câmpul de luptă.

Despre mobilizarea pe scară largă s-a vorbit mult imediat după alegerile încheiate cu un scor de 87%, anume inventat pentru a-l relegitima pe conducătorul de la Kremlin.

Recunoașterea de către purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a faptului că Rusia desfășoară în Ucraina un „război” și nu o „operațiune militară specială” a fost semnalul că Putin are așteptări cu totul noi de la societate cât și de la elitele politice și economice.

Concentrarea pe Ucraina, după atentatul de la Moscova, dă un nou semn în direcție creșterii efortului militar, escaladării războiului și mobilizarea unei mari părți a populației.

Putin profită de atentat pentru a întări represiunea internă. Și oricine poate fi un terorist.

Citește și: Cîrstoiu candidat. Ciolacu îi lasă Primăria lui Nicușor Dan, ca să rămână șef la PSD. PNL oricum nu avea soluții

Deja, în instituțiile politice rusești se cere revenirea la pedeapsa cu moartea pentru terorism. Aceasta nu a mai fost aplicată de aproape 30 de ani, dar nici nu a fost scoasă în mod explicit din sistemul legal și constituțional al Federației Ruse.

Problema este că definiția terorismului este destul de neclară, din punctul de vedere al legislației rusești. ISIS este, bineînțeles, trecută pe lista organizațiilor teroriste de către statul rus.

Dar tot atât de bine, acolo se găsește și rețeaua opozantului Aleksei Navalnîi, mort într-o închisoare din Nordul Îndepărtat. Ba chiar și ceea ce rușii numesc, în termeni destul de vagi, ”mișcarea globală LBGT” ( fără ca vreo astfel de mișcare globală să existe, de fapt).

În principiu, oricine se opune, într-un fel sau altul, verticalei puterii din Rusia poate fi considerat un terorist. Iar atentatorii de la Moscova tocmai au pus o armă colosală în mâna dictatorului de la Kremlin.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
1 COMENTARIU
  1. „Salbaticul asta”-stie exact,ce si cum se intampla,dar,el isi apara pielea cu crimele sale abominabile,n-are tata ,n-are mama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marcel Ciolacu și abandonarea liniei NATO-UE-SUA de susținere a Ucrainei

Marcel Ciolacu și abandonarea liniei NATO-UE-SUA de susținere a...

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care a guvernat

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care...

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui este un subiect intens dezbătut...

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...