Atentatul din Slovacia pune autoritățile pe gânduri. Câte arme sunt la populație din categoria celor cu bile de cauciuc și gaze.
În județul Iași există în prezent la populație, înregistrate legal, nu mai puțin de 972 de arme cu bile de cauciuc și gaze. Pot acestea ucide un om? Răspunsul este „Da”.
Crește numărul armelor cu bile de cauciuc
A existat chiar în judetul Iași un caz de omor cu o armă cu bile. Numărul acestui tip de arme este în creștere în Iași.
Autoritățile din Slovacia încă cercetau ieri dacă premierul Robert Fico a fost împușcat cu gloanțe sau cu bile, ultima variantă precumpănind.
Însă starea de sănătate a premierului era destul de gravă ieri, stabilizându-se spre seară, după operație. Câte astfel de arme cu bile există însă la Iași, și ce regim au?
Inspectoratul de Poliție Județean ne-a precizat că, în prezent, în județul Iași există în total 5.023 de arme letale, adică cu glonț și cu alice, aflate la populație.
Atentatul din Slovacia. Armele cu bile și gaze rănesc în funcție de distanță
Din acest total aflat în evidența polițiștilor ieșeni, 3.162 sunt cu destinația de vânătoare, iar 972 sunt pentru autoapărare: cu bile din cauciuc și cu gaze.
Aceste 972 de arme nu sunt considerate letale de către legislația românească, însă trebuie să ai permis de port armă pentru ele.
Un armurier din Iași a spus jurnaliștilor Zarul de Iași că armele cu bile și gaze rănesc în funcție de distanță.
„Dacă ești foarte aproape de un pistol cu bile din cauciuc și trăgătorul țintește în cap, sunt șanse să îți pierzi viața”, ne-a spus acesta.
La fel este și cu pistolul cu gaze: jetul de gaz comprimat care iese cu putere din armă poate culca la pământ un om.
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com / gmsjs90)