„Atunci când” se întâlnește cu publicul joi, 18 ianuarie, la ora 19.00 la Cărturești Verona, București (str. Arthur Verona nr 13-15). Alături de autoarea Anca Chimoiu se vor afla invitații săi, Florin Iaru și Claudiu Komartin.
Întâlnirea este moderată de Dan Pleșa, editorul colecției Traverse de la Editura Vellant.
Volumul de proză scurtă „Atunci când” tratează subiecte cotidiene, cum ar fi o ședință de bloc, un curs de design pentru elevi, burn-out-ul unei jurnaliste de modă, un Crăciun în care se hotărăște divorțul, iar personajele provin din diverse medii sociale.
Citește și: Egregora: Comoara pierdută. Andrei Chiriac anunță reluarea filmărilor pentru serial
Seducția volumului vine din tușa personală
Autoarea trece cu dexteritate de la un spațiu la altul, păstrându-și precizia credibilității descriptive, indiferent de locul narațiunii și de galeria extinsă de personaje.
Seducția acestui volum vine din tușa personală ce dinamizează fiecare proză în parte – în rama cadru a fiecărei povestiri, dincolo de personajele numite, apare întotdeauna, persuasiv și discret la început, o amenințare, o emoție, un sentiment care crește cu fiecare frază, până când ajunge să răstoarne printr-un nou înțeles ceea ce părea un final previzibil.
Florin Cobzac compară volumul cu bețișoarele jocului de Marocco, pe grupul de Facebook Un dar o carte românească – „autoarea, a strâns cele 30 de proze și le-a răsfirat în volum, iar eu ca cititor a trebuit să le iau pe fiecare în parte, cu atenție. Și dacă aparent poți să spui că este un volum divers tematic, ușor ușor îți dai seama că fiecare bețișor se atinge cu cel puțin alte câteva și orice mișcare a lui antrenează și restul din jur.”
„Atunci când” se întâlnește cu publicul. 31 de proze scurte
Volumul de debut al Ancăi Chimoiu conține 31 de proze scurte, unele publicate în reviste consacrate, iar cele mai multe inedite.
Acesta este cel de-al patrulea titlu apărut în colecția Traverse a Editurii Vellant, colecție dedicată autorilor români în care au mai apărut romanele: „Miere Neagră” de Dan Pleșa, „Maluri” de Tudor Crețu și „Nu mai e nimeni acasă” de Sabina Yamamoto.
Editura Vellant a fost înființată în anul 2007 și a primit Premiul de Excelență „pentru calitatea prezenţei la ediţia 2023 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România şi pentru lungul şir de cărţi de literatură şi arte publicate în rafinate condiţii grafice.”
„Atunci când reflectă siguranţa de sine a unei povestitoare conștiente de propriul talent de a privi către lumi aparent incompatibile. Nu numai diversitatea socială o interesează. Este la fel de preocupată de cea temporală.
Poate aduce împreună, în aceeași povestire concentrată, mai multe generaţii. Din decorul urban actual te poate arunca brusc în casa unor bunici interbelici. Genul de bunici a căror veche casă ar fi putut exista la fel de bine în satul balcanic al lui Kadare.” (Adriana Gionea, blogul Cărți, filme și alte pasiuni)
Urmăriți PressHUB și pe Google News!