„Pe fondul procesului de vaccinare de anul acesta, economiile au căpătat un sentiment de încredere şi optimism şi asta sugerează o revenire la reluarea creşterii economice”, arată economiştii.

Preţurile la benzină sunt pe un trend ascendent în ultimele luni, culminând la circa 5,23 lei / litru, aproape de nivelul de acum un an de zile, înainte de momentul carantinei generalizate, care a dus la o scădere constantă a preţului. În mai 2020 a fost cea mai scăzută valoare din ultimii cinci ani ai benzinei, când un litru ajungea la pompă la 4,27 lei / litru, situaţie staţionară pentru aproape o lună de zile. Abia din iunie preţul a început să crească, uşor-uşor, la 4,28 – 4,30.

Creşterea s-a accelerat însă de atunci şi la finalul anului, de la o lună la alta se remarcă o creştere de aproximativ 4,5%. Un moment important de creştere a fost cel al trecerii dintre ani, când majorarea de taxe şi accize a dus la creşterea cu 6 bani, în medie, atât a litrului de benzină, cât şi a celui de motorină din staţiile de carburanţi.

Practic, momentul respectiv a funcţionat ca o rampă de lansare a preţului care a crescut constant din ianuarie, fiind diferenţe la pompă şi de 10 bani de la o lună la alta.

partajează acest articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.