Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, susține, într-un interviu pentru aktual24.ro, că Georgescu nu este nebun, ci un impostor abil, care profită de superficialitatea și lipsa de informare a românilor.
Psiholoaga spune că, după ce l-a urmărit pe Călin Georgescu în mai multe emisiuni, și-a format părerea că nu poate fi decât nebun într-o stare îndeajuns de gravă încât să necesite spitalizare ori șarlatan. A două varianta i se pare Aurorei Liiceanu cea corectă.
Într-o altă societate, fenomenul Călin Georgescu n-ar fi fost posibil, spune interlocutoarea. Oamenii ar fi fost curioși și ar fi căutat să afle cine este personajul. În România, însă, poporul n-are acest obicei. Îi lipsește curiozitatea. Iar Călin Georgescu știe această slăbiciune, exploatând-o din plin.
Aurora Liiceanu compară românii, dintr-un anume punct de vedere, cu filipinezii. Capacitatea a mulți compatrioți de a uită răul făcut de comunism și de Ceaușescu, pentru a fi azi nostalgici după acea epoca, este frapant de asemănătoare cu capacitatea filipinezilor de a uita și ierta regimul odios al dictatorilor Imelda și Ferdinand Marcos, cei care au jefuit țara și s-au purtat tiranic zeci de ani. Azi, fiul celor doi este președinte în Filipine, iar Imelda Marcos, la 95 de ani, este bine-sănătoasă, împarte pungi de orez cu chipul sau și ia cina la palatul prezidențial în fiecare zi, alături de fiul său, președintele.
Citește și: Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia, plasat sub control judiciar pe cauțiune
În alte circumstanțe, Aurora Liiceanu crede că ar fi fost posibil și în România să vedem o scenă asemănătoare, cu Nicu Ceaușescu, fiul dictatorului Nicolae Ceaușescu, ales președinte.
Viitorul pe termen mediu nu arată foarte optimist, în opinia psiholoagei ajunsă la 83 de ani. În următoarele decenii, România va rămâne tributară tradițiilor. Asta, în timp ce peste noi va veni epoca virtuală și dezindividuația, unde „fiecare individ va fi o mică piesă într-o rețea uriașă, de un haos total, în care nu se cunoaște nimeni cu nimic“.
Matei Udrea: Doamna Aurora Liiceanu, vă mulțumesc pentru amabilitatea de a-mi acorda acest interviu. Cum ați descrie dumneavoastră, ca psiholog, ceea ce se întâmplă acum în România, la nivelul societății, pornind de la rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024? Cum vă explicați ce s-a întâmplat și ce se întâmplă în continuare, cu apariția unui candidat aparent de nicăieri, care dintr-o dată devine mare favorit?
Aurora Liiceanu: Eu cred că, în ceea ce ne privește – dacă e să vorbesc despre o stare a mentalului, înțelegând prin mental atât mintea, cât și emoțiile, deci o stare mentală colectivă –, trăim într-o epocă în care s-a răspândit la nivelul fiecărui individ o stare de incertitudine și de tulburare, o stare de lipsă a oricărui reper stabil, care bineînțeles este dezvoltată și pe seama imprevizibilului care ne lovește. Adică dacă până acum societatea, bună-rea, așa cum era, trăia într-o stare de… Poate nu neglijență de a vedea în viitor, dar mai degrabă un fel de stare de a nu lua în considerare foarte tare lucrul acesta, acum oamenii trăiesc într-o atmosferă de frică de viitor, de spaimă, de nesiguranță și de tulburări care se întâmplă în toată lumea, nu numai la noi, și care fac ca, din această perspectiva, să fim într-o situație de confuzie, de instabilitate, de lipsa de certitudini. Și, bineînțeles, de această lipsa de control pe care credeam că-l avem.
Continuarea, în Aktual24.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Inquam Photos / Oana Pavelescu)