Auschwitz-Birkenau a fost cel mai mare lagăr de exterminare din perioada nazistă. Cel puțin 1,1 milioane de oameni au fost uciși acolo. Mai mulți decât în oricare alt lagăr.
Oświęcim. De fapt, un oraș fără mare importanță. O localitate cu până la 10.000 de locuitori, ocupată de Wehrmacht în 1939, anexată și redenumită Auschwitz. În acest ținut, național-socialiștii au construit din 1941 cel mai mare lagăr german de exterminare Auschwitz-Birkenau.
Aici, naziștii au ucis până la sfârșitul lui ianuarie 1945, potrivit unor date confirmate, cel puțin 1,1 milioane de persoane, în majoritate evrei, dar și etnici romi și sinti și membri ai altor minorități. De ce aici? De ce la Auschwitz? „Locul a fost ales din motive de tehnică și transport, pentru că este situat central în Europa și puteau ajunge ușor aici trenurile cu cei deportați. Acestea au fost argumentele de ordin logistic”, spune Christoph Heubner, vicepreședinte al Comitetului Internațional Auschwitz (IAK), intervievat de DW.
„Criminalii erau buni la făcut planuri de ucidere în masă”
Argumente logistice. Trebuia să meargă repede și să poată cuprinde mase de oameni. Criminalii erau buni la făcut planuri de ucidere în masă, buni la contabilitatea morții.
Dar crimele în masă comise de germani începuseră de fapt deja dinainte. Imediat după invadarea Poloniei de către Germania la începutul lui 1939 au avut loc în estul Europei numeroase execuții în masă. Crime care sunt de asemenea bine documentate.
În timp ce armata Germaniei lui Hitler ocupa părți mari din Europa, evreii trebuiau să dispară cu totul din viața publică. În acest sens, a avut loc la 20 ianuarie 1942, la vila Wannsee, la vest de Berlin, pe atunci o casă de oaspeți a poliției și a organizației SS, o „discuție”. 15 membri ai regimului nazist s-au întâlnit pentru o oră și jumătate ca să plănuiască și să perfecteze organizarea deportării și uciderii în masă a evreilor europeni.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: dw.com/ro)