Austria se opune aderării României la Schengen și după discuția cu Iohannis

Data:

spot_img

Austria se opune ferm aderării României la Schengen, a anunțat cancelarul Karl Nehammer, după întâlnirea de la București cu Klaus Iohannis.

Nehammer se află în România pentru Congresul Partidului Popular European și a transmis, inclusiv printr-o postare pe X/Twitter că nu este momentul ca Schengen să se extindă.

„Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”.

Citește și: Manifestul Partidului Popular, care cere intrarea totală a României în Schengen, votat și de austrieci

Schengen nu funcționează

Cancelarul austriac a postat un mesaj pe platforma X în care a exprimat clar poziția țării sale față de aderarea României la spațiul de liberă circulație.

Karl Nehammer recunoaște că România este un partener important pentru Austria și că muți români au locuri de muncă importante pentru bunăstarea țării sale.

„România este un partener important al Austriei. Companiile noastre sunt puternic implicate în România și creează multe mii de locuri de muncă acolo. Mulți cetățeni români lucrează în profesii de asistent medical în Austria și sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire”, a menționat cancelarul.

Totuși, Karl Nehammer crede că sistemul Schengen nu este bine pus la punct în momentul de față și de aceea nu are cum să fie extins.

„În același timp, am vorbit și foarte deschis despre obiecțiile austriece față de extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”.

În discursul susținut în cadrul Congresului PPE, Karl Nehammer spune că problema migraților ilegale rămâne una actuală care trebuie rezolvată cât mai curând.

„Trebuie să arătăm că luăm în serios migrația ilegală. Trebuie să luăm în serios granițele externe și să oferim siguranță la graniță! Prieteni, avem nevoie de apărare la graniţele noastre externe. Şi când colegul meu finlandez (premierul Petteri Orpo – n.r.) spune că Finlanda este ameninţată de migraţia ilegală din Federaţia Rusă, trebuie să luăm asta în serios”.

Citește și: Ursula von der Leyen la București: UE va susține Ucraina oricât este nevoie

Austria rămâne fermă în decizia privind aderarea României. Ce a discutat Iohannis cu cancelarul

Președintele Klaus Iohannis a scris și el un mesaj pe platforma X în urma întâlnirii cu cancelarul Nehammer.

„Am convenit să continuăm procesul de aderare deplină a României la Schengen până când vom atinge acest obiectiv final. UE trebuie să fie unită, puternică, prosperă și acest lucru va consolida și mai mult securitatea UE pentru beneficiul tuturor cetățenilor noștri”, a scris șeful statului.

România, împreună cu Bulgaria, urmează să adere la Schengen din 31 martie, însă doar cu frontierele aeriene și cele maritime, dar ni și cu cele terestre, potrivit unui anunț făcut de Consiliul UE la finalul lunii decembrie.

Reprezentanții României în procesul de aderare la spațiul european de liberă circulație au încercat să obțină în negocierile din decembrie o dată concretă pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre. Tot ce au reușit să obțină atunci a fost o promisiune de negociere.

Citește și: Șefa Curții de Apel București a reclamat o judecătoare la Inspecția Judiciară, apoi a câștigat disputa

Însă decizia finală depinde tot de Austria, pentru că deciziile trebuie luate în unanimitate de către toate țările membre Schengen.

Având în vedere contextul electoral european din acest an, o decizie de ridicare a controalelor la granițele terestre pentru România ar putea să fie luată abia la finalul acestui an și pusă în practică în 2025.

Totuși, punctul de vedere al Austriei pare să fie greu de schimbat. Gerhard Karner, ministrul austriac de interne, a declarat recent că este nevoie de o evaluare a modului în care decurge intrarea parțială a României și Bulgariei în Schengen.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII
  1. Toata lumea a votat pentru, numai iohan nu este in stare sa scoata ultimul „da”… Si nici macar de la „nemtii lui”…Ce mare „diplomat” este!Dupa un asa imens „succes”, orice persoana cu minim bun-simtz, si-ar da demisia, dar stim bine ca „porcu-i porc , in orice zi, nu numai ziua de Paste !

  2. Dominic Fritz candidează pentru un nou mandat: „Încrederea timișorenilor în Klaus Iohannis a fost crunt înșelată, a fost o trădare” –___–-Un alt „neamtz de’al lui” care-i spune adevarul, numai romanii nu vor sa stie de el…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Donald Trump a devenit al 47-lea președinte al Statelor Unite: „Epoca de aur a Americii începe acum”

Donald Trump a devenit al 47-lea președinte al Statelor...

Învestirea lui Donald Trump. Mesajele liderilor politici români

Învestirea lui Donald Trump. Mesajele liderilor politici români, nu...

Joe Biden: „Cred în ideea pe care se bazează această națiune, în care caracterul poporului nostru contează”

Joe Biden: „Se conturează o oligarhie, care amenință democrația”....