Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen

Data:

spot_img

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.

Olanda a menționat în ședința Consiliului Justiției și Afaceri Interne (JAI) în care s-a discutat despre lărgirea spațiului Schengen că nu mai are ceva de reproșat României, în schimb s-a opus aderării Bulgariei.

Cum votul a fost la pachet pentru cele două țări, a picat și România.

Austria nu și-a schimbat poziția enunțată la începutul ședinței Consiluliului JAI nici măcar după discuțiile cu Germania.

Citește și: România în Schengen. Momentele importante ale unei zile importante

De ce Austria dorește să se opună aderării României la spațiul Schengen

Pentru a înțelege de ce Austria se opune intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, dar susține Croația în acest demers, este obligatoriu să înțelegem cum a evoluat în UE criza migranților din 2015 și până în prezent și modul în care s-au raportat statele UE la această criză.

Din acel moment, introducerea controalelor la frontieră, prin invocarea Codului Frontierelor Schengen, a devenit normă pentru 6 state UE: Norvegia, Austria, Suedia, Germania, Danemarca și Franța.

Mai exact, câteva state puternice în Uniunea Europeană au început să conteste eficiența și chiar legislația spațiului Schengen, punctul culminant fiind atins chiar în acest an, în aprilie 2022, când Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a emis o decizie prin care amintește statelor UE că nu mai respectă dreptul la liberă circulație în spațiul Schengen și că abuzează de o prevedere care poate fi invocată doar în situații excepționale pentru reintroducerea controalelor la frontiere.

Citește și: De ce Austria dorește să se opună aderării României la spațiul Schengen. Explicații raționale, nu conspirații

Austria, încăpățânată până la capăt

Ministrul de Interne austriac nu și-a schimbat votul în ciuda negocierilor intense care au avut loc chiar și în timpul ședinței Consiliului JAI din 8 decembrie. Potrivit unor informații, Germania și Luxemburg au trecut la amenințări, precizând că vor bloca accesul Croației, dacă Bulgaria și Romania nu primesc undă verde.

În cele din urmă, amenințările nu au fost duse până la capăt, căci Croația a fost primită în spațiul Schengen. Iar Austria a votat pentru aceasta, deși Croația se află pe una dintre rutele de migrație dinspre Orientul mijlociu.

„Sunt foarte mulțumit că, în timpul președinției cehe, Croația a reușit să facă doi pași importanți în integrarea sa europeană, aderând atât la zona euro, cât și la zonele Schengen.

Sunt încrezător că aceste succese vor deschide calea pentru alte state membre care îndeplinesc condiții pentru a face următorul pas în călătoriile lor europene, iar eu și colegii mei vom continua să muncim din greu pentru a ne asigura că putem primi Bulgaria și România în familia Schengen în viitorul apropiat”, a transmis, după ședința Consiliului JAI, Vít Rakušan, ministrul de interne ceh.

Citește și: Surse Euronews: Germania și Luxemburg amenință, în plin Consiliu JAI, că blochează Croația, dacă România și Bulgaria nu primesc undă verde pentru Schengen

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(SURSA FOTO: Poliția de Frontieră)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O zi până la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale

România își va alege primii doi candidați dintre cei...

Intervenție a pompierilor în Brașov: arbori căzuți și acoperișuri distruse de vânt

Intervenție a pompierilor în Brașov: În ultimele 24 de...

Combinatul siderurgic Liberty Galați primește un împrumut de 750 de milioane de lei | Viața Liberă

Combinatul siderurgic Liberty Galați va beneficia de un împrumut...

Alegeri prezidențiale 2024. Peste 48.000 de români au votat în Diaspora

Alegeri prezidențiale 2024. Peste 48.000 de români din diaspora...