Autorizația de construire pentru Spitalul Județean din Reșița a fost eliberată ilegal. Primarul Reșiței riscă să răspundă penal, spune Ioan Dragomir, prefectul județului Caraș-Severin.
Referitor la articolele apărute în presa din Caraş-Severin privind autorizaţia de construire a Spitalului Judeţean de Urgenţă, reprezentatul Guvernului în Caraș-Severin a făcut noi precizări:
„Categoric nu este adevărată afirmaţia că domnul secretar de stat Raed Arafat «spune stop construcţiei spitalului judeţean Reşiţa» sau că se opune construirii acestuia. În susţinerea acestei afirmaţii, precizăm următoarele:
În data de 18 aprilie 2024, Inspectoratul de Stat în Construcţii Caraş-Severin ne-a adus la cunoştinţă că, în urma unui control efectuat la Primăria Reşiţa ca urmare a sesizării Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a constatat că Autorizaţia de construire a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa a fost emisă la data de 05.07.2023 cu încălcarea prevederilor legale. Solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pentru clarificarea modului în care s-a emis autorizaţia de construire a fost ca urmare a deficienţelor constatate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin la documentaţia „Spital Judeţean de Urgenţă Reşiţa” privind neasigurarea desfumării circulaţiei orizontale la acest obiectiv. Această situaţie s-a înregistrat după mai multe încercări de clarificări şi de identificare a unor soluţii de remediere a neconformităţilor din proiectul tehnic între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin şi specialişti din Primăria Reşiţa, după respingerea a două solicitări de emitere a avizului de securitate la incendiu în octombrie şi decembrie 2023.
Autorizația de construire a fost emisă fără patru avize
Totodată, având în vedere prevederile art. 12, alin. (1) din Legea nr. 50/1991 şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii a solicitat introducerea acţiunii în instanţă pentru anularea autorizaţiei emise fără deţinerea, la data emiterii (05.07.2023), a următoarelor avize:
- avizul de securitate la incendiu
- actul administrativ/punctul de vedere al autorităţii pentru protecţia mediului
- avizul deţinătorului de reţea de electricitate
- avizul Poliţiei Rutiere
În actul de control întocmit de către ISC Caraş-Severin, la punctul 12.2 se precizează că autorizaţia de construire a fost emisă fără cele patru avize, deşi obligativitatea lor era prevăzută prin certificatele de urbanism nr. 99/20.03.2023 şi nr. 345/08.11.2022, eliberate chiar de Primăria Reşiţa. De asemenea, au fost constatate unele probleme privind deţinerea în proprietate a întregii suprafeţe de teren pe care se realizează construcţia.
Continuarea, în Expressdebanat.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Express de Banat)