Se beau cantităţi impresionante de bere, peste zece sticle pe zi, dar şi tărie. „Vedem tineri de 25 – 30 de ani, cu forme grave de alcoolism, care culminează cu delirium tremens(…). Aproximativ 15 – 35% dintre ei pot să moară din cauza băuturii, este o situaţie foarte gravă şi grea”, susţine dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.
Limitarea contactului social, posibilitatea de a lucra de acasă şi izolarea la domiciliu din timpul pandemiei de coronavirus au contribuit la creşterea consumului de alcool în ultimul an şi jumătate, cei mai afectaţi fiind tinerii, susţin specialiştii ieşeni. Atât în ambulatoriu, cât şi direct la spital, au ajuns tot mai mulţi tineri din această cauză, iar cazurile grave s-au prezentat cu simptome de delirium tremens, una dintre cele mai severe complicaţii ale sevrajului etanolic şi care se manifestă după încetarea consumului. Medicii ieşeni sunt de părere că la această creştere a contribuit întreg contextul pandemic care ne-a influenţat în mod diferit.
„Aceasta reprezintă deja o fază avansată, fiind momentul în care practic au fost depăşite toate mecanismele de adaptare ale organismului. Vedem tineri de 25 – 30 de ani, cu forme grave de alcoolism, care culminează cu encefalopatie Wenicke (n. red. afecţiune acută care apare cel mai frecvent la consumatorii cronici de etanol, ca urmare a deficitului de tiamină, vitamina B1, la nivel cerebral) şi delirium tremens, care este ameninţătoare de viaţă. Aproximativ 15 – 35% dintre ei pot să moară din cauza băuturii, este o situaţie foarte gravă şi grea”, a explicat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola“, specialist în probleme legate de adicţii şi fondator al clinicii No addict.
Într-o analiză asupra modului în care alcoolul afectează sănătatea publică, Organizaţia Mondială a Sănătăţii îl consideră de ani buni drept al treilea factor de risc pentru boală şi moarte prematură pentru populaţia din Uniunea Europeană, după fumat şi hipertensiune arterială, fiind implicat în producerea a peste 200 de boli diferite.
Citește articolul integral în Ziarul de Iași