Doar 10 pacienți cu arsuri grave (mari arși) au fost transferați pentru a fi tratați în spitale din afara țării în primele 9 luni ale anului 2022, arată cele mai recente date puse la dispoziție de Ministerul Sănătății, la solicitarea HotNews.ro. În aceeași perioadă a anului trecut, fuseseră transferați în străinătate 22 de pacienți mari arși.
Numărul românilor cu arsuri grave transferați în afara țării rămâne infim la 7 ani de la incendiul din clubul Colectiv, cu toate că, în urmă cu 2 ani, Ministerul Sănătății a aprobat un mecanism de transfer în străinătate al marilor arși pentru care nu există condiții de tratament în țară și criterii clare de transfer.
România nu are nici astăzi nici măcar un centru pentru tratarea marilor arși, iar infecțiile nosocomiale din spitale rămân subraportate. În aceste condiții, în decembrie 2020, un Ordin al Ministerului Sănătății introducea în lege un mecanism de transfer în străinătate al pacienților cu arsuri foarte grave și criterii clare și transparente de transfer.
Numărul marilor arși transferați în străinătate nu a crescut nici după crearea Mecanismului de transfer
HotNews.ro a solicitat Ministerului Sănătății, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informații de interes public, să comunice câți pacienți mari arși au fost transferați anul acesta în străinătate în baza mecanismului de transfer și câți au fost transferați în aceeași perioadă a anului trecut:
Întrebare HotNews.ro:
- Câți pacienți mari arși din România au fost transferați în spitale din afara țării de la 1 ianuarie 2022 până la această dată (primele 9 luni ale anului – n.red.), în baza criteriilor stabilite prin Mecanismul de transfer al marilor arși, aprobat prin Ordin al ministrului Sănătății în anul 2020?
Răspunsul Ministerului Sănătății:
- În perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2022 – 28.09.2022 au fost transferați pentru tratament în străinătate un număr de 10 pacienți cu arsuri.
Întrebare HotNews.ro:
- Câți pacienți mari arși din România au fost transferați în spitale din afara țării în aceeași perioadă a anului 2021 – 1 ianuarie 2021 – finalul lunii septembrie 2021 – în baza criteriilor stabilite prin Mecanismul de transfer al marilor arși, aprobat prin Ordin al ministrului Sănătății în anul 2020?
Răspunsul Ministerului Sănătății:
- În perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 până la finele lunii septembrie 2021, au fost transferați pentru tratament în străinătate un număr de 22 de pacienți cu arsuri.
În perioada 2016 – 2020, înainte de aprobarea Mecanismului de transfer, România a efectuat 40 transferuri internaționale de pacienți mari arși.
Practic, datele oficiale arată că numărul pacienților mari arși transferați nu a crescut nici după aprobarea Mecanismului de transfer.
Câți mari arși are România: câteva zeci pe lună, câteva sute pe an
România are cei mai mulți mari arși din Europa – între 600 și 800 de pacienți mari arși anual. Cazul Colectiv a fost doar vârful iceberg-ului și a atras atenția tuturor asupra lipsei condițiilor pentru tratarea acestor pacienți, fiind primul accident colectiv cu mari arși din țara noastră. Problema există însă dintotdeauna, iar rezolvarea ei întârzie.
În octombrie 2019, Sorina Pintea, ministrul Sănătății la acea vreme, declara pentru HotNews.ro că România înregistrează lunar 70-75 de pacienți mari arși, cei mai mulți din Europa. O parte dintre ei sunt tratați în țară, o parte sunt transferați în străinătate, mai spunea Sorina Pintea, ministrul Sănătății în al cărui mandat s-au făcut cele mai multe transferuri de pacienți mari arși în afara țării.
„După 4 ani ar fi trebuit să avem mult mai mult. În continuare, dacă, Doamne ferește, am avea un nou episod Colectiv, nu am putea trata toți pacienții în România, asta este clar, dar nicio țară din lume nu ar putea. Dar am evoluat, am recunoaște că nu putem„, declara Sorina Pintea pentru HotNews.ro, în octombrie 2019. (Hotnews.ro)
Urmăriți PressHUB și pe Google News!