joi, 9 decembrie 2021
AcasăNewsletterAvertisment care dă fiori: Numărul deceselor va creşte! ”În cât timp? Depinde...

Avertisment care dă fiori: Numărul deceselor va creşte! ”În cât timp? Depinde foarte mult de evoluţia pacienţilor”

Iaşul a intrat în scenariul roşu după ce ieri au fost raportate 363 de noi cazuri la nivel de judeţ, din care peste jumătate în municipiul Iaşi. La nivelul Iaşului, fără îndoială, transmiterea comunitară îşi spune cuvântul. Dar, în acelaşi timp, focarele deja existente au început să capete dimensiuni mult mai mari. 

Majoritatea persoanelor depistate pozitiv în urma testărilor şi care sunt angajate la diverse instituţii sunt carantinate la domiciliu, iar focarele de la unităţile respective nu sunt luate în calculul ratei de infectare. Unul dintre cele mai mari focare de până acum este la Centrul de Reabilitare Neuropsihici Hârlău, unde 137 de persoane au primit diagnosticul de COVID 19 în ultima săptămână. Numai ieri au fost raportaţi ca infectaţi 26 de angajaţi şi 31 de beneficiari. Pentru că 97 de salariaţi au fost izolaţi la domiciliu după ce au ieşit pozitivi de la testare, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a fost nevoită să ia măsuri pentru a menţine în funcţiune instituţia. “A trebuit să facem angajări tocmai pentru a suplini personalul, şi mă refert aici la toate categoriile, inclusiv bucătari, infirmieri. Beneficiarii sunt izolaţi la centru, iar angajaţii acasă. S-au luat măsurile de igienă care se impun în astfel de cazuri”, a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.

La Iaşi, medicii avertizează asupra faptului că mortalitatea în cazul pacienţilor COVID 19 va creşte în următoarea perioadă, concomitent cu rata de infectare. “Am ajuns la peste 8.000 de cazuri noi raportate, de fapt cu mult peste 8.000, la nivelul ţării, la peste 30.000 de teste. Acest lucru înseamnă un grad de pozitivare foarte mare, aproximativ 1 din 4 dintre cei testaţi. Au fost 146 de decese. Ne aşteptam la această cifră. Dacă din totalul infectărilor ştim că 5% ajunge în Terapie Intensivă, iar din cei de la ATI, cu disfuncţii grave de organ, mortalitatea este între 50%, cea mai mică, şi 80% maximă, atunci ne aşteptăm ca numărul deceselor să nu scadă în perioada următoare, ci să crească. În cât timp? Nu putem spune, pentru că depinde foarte mult de evoluţia pacienţilor”, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE