Avertisment NATO. Războiul submarin și internetul. Cablurile şi conductele de sub mare sunt „ameninţate” de Rusia şi alţi inamici.
Semnalul de alarmă vind din partea viceamiralului Didier Maleterre, comandant adjunct al Comandamentului Maritim Aliat al NATO.
Un război hibrid pentru perturbarea economiei europene
Declaraţia vine în contextul în care aliaţii NATO au detectat mai multe cazuri de activitate suspectă în jurul infrastructurii subacvatice în ultimii ani, iar comandantul a precizat că ruşii au „dezvoltat o mulţime de războaie hibride sub mare pentru a perturba economia europeană, prin cabluri, cabluri de internet, conducte”.
Maleterre a spus că unele dintre submarinele cu propulsie nucleară ale Rusiei au fost construite în scopuri de război hibrid, aşa cum ar fi putut fi cazul unui submarin rusesc care a luat foc în urmă cu câţiva ani.
„Toată economia noastră subacvatică este ameninţată”, a afirmat el, potrivit de The Epoch Times-Romania.
Luna trecută, în timp ce războiul din Ucraina continuă, Moscova a declarat că plănuieşte să mărească numărul trupelor care supraveghează graniţele statelor membre NATO, adoptând o poziţie similară cu cea din timpul Războiului Rece.
Mai mult de 90% din „internet” se află sub mare
Pe fondul tensiunilor, ţările NATO au scanat extensiv apele folosind senzori, sateliţi, diverse submarine şi alte instrumente pentru a identifica vinovaţii şi a proteja reţelele subacvatice.
Citește și Cum trece Marea Neagră prin „automedicație” după atacul terorist de la hidrocentrala de la Kahovka
Maleterre a subliniat faptul că aceste reţele subacvatice sunt extrem de vulnerabile la atacuri.
„Mai mult de 90% din [internet] se află sub mare. Toate legăturile noastre între SUA, Canada şi Europa transmit sub mare, aşa că există o mulţime de vulnerabilităţi”, a spus el.
Au existat o serie de incidente suspecte care au implicat infrastructura subacvatică.
În octombrie 2023, o sursă necunoscută a avariat cabluri de comunicaţii şi o conductă de gaz între Estonia şi Finlanda. În februarie 2022, anchetatorii poliţiei au descoperit că implicarea umană ar fi putut fi cauza deteriorării unui cablu de date norvegian din fibră optică.
Cu un an înainte, o secţiune lungă de cablu a dispărut.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: epochtimes-romania.com