Avertisment ONU: „Vaccinarea copiilor la nivel mondial stagnează”

Data:

spot_img

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a transmis luni un avertisment care spune că ratele de vaccinare a copiilor din întreaga lume stagnează şi nu au revenit încă la nivelurile de dinaintea pandemiei de COVID-19.

Într-o declarație comună, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că un număr suplimentar de 2,7 milioane de copii erau încă nevaccinaţi, sau erau vaccinaţi incomplet, în 2023, scrie AFP, citată de Agerpres.


„Ultimele tendinţe arată că multe ţări continuă să neglijeze prea mulţi copii”, a spus directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

Doar 84% dintre copii au primit trei doze de vaccin


În 2023, doar 84% dintre copiii aflaţi la vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinaţi împotriva difteriei, tetanosului şi pertussis (DTP), sau 108 milioane, au primit efectiv trei doze din acest vaccin, a treia doză servind drept marker cheie al acoperirii vaccinale la nivel mondial, conform datelor publicate de agenţiile sanitară şi pentru copii ale ONU.


Citește și Românii nu se tem de rujeolă, o boală extrem de contagioasă și mortală


Procentul este neschimbat din 2022, ceea ce înseamnă că progresul modest observat în acel an, după scăderea bruscă din cauza crizei COVID-19, a „stagnat”, subliniază agenţiile ONU.


Potrivit sursei citate, rata de vaccinare la copii era de 86% în 2019, înainte de pandemie.


„Suntem în întârziere”, a recunoscut în faţa presei directorului Departamentului de imunizare şi vaccinuri al OMS, Kate O’Brien, citat de AFP.

Citește și De ce nu ne vaccinăm. „Când cineva te minte repetat, îl mai crezi, dacă îți spune o dată adevărul?”


„Acoperirea vaccinală la nivel mondial nu şi-a revenit încă pe deplin după declinul istoric observat în timpul pandemiei”, a completat reprezentantul OMS.


14,5 milioane de copii în categoria „zero doze”


În 2023, 14,5 milioane de copii din întreaga lume se aflau în categoria „zero doze” – nu primiseră nicio doză de vaccin, o cifră în creştere, de la 13,9 milioane în 2022 şi 12,8 milioane în 2019, potrivit datelor publicate luni.


„Aceasta pune în pericol vieţile celor mai vulnerabili copii”, a avertizat Kate O’Brien.


ONU arată că jumătate dintre copiii nevaccinaţi din întreaga lume trăiesc în 31 de ţări afectate de conflicte, unde sunt expuşi în special la unele boli ce pot fi prevenite, ca urmare a insecurităţii şi a accesului insuficient la alimente şi servicii de sănătate.


În aceste ţări, copiii au, de asemenea, un risc mult mai mare de a rata dozele de rapel necesare, mai notează Agerpres.


Totodată, 6,5 milioane de copii din întreaga lume nu au primit a treia doză de vaccin DTP, necesară pentru a asigura o protecţie eficientă. Aceste disparităţi în acoperirea vaccinală favorizează dezvoltarea anumitor boli, precum rujeola.


Epidemie de rujeolă


OMS şi UNICEF şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la întârzierea vaccinării împotriva rujeolei – una dintre maladiile cele mai infecţioase – pe fondul unei explozii de epidemii în întreaga lume.


„Focarele de rujeolă sunt un semn de atenţionare privind lacunele existente în materie de vaccinare, care i-au afectat în primul rând pe cei mai vulnerabili”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Agerpres.


În 2023, 83% dintre copiii din întreaga lume au primit prima doză de vaccin, acelaşi nivel ca în 2022, dar încă sub procentul de 86%, înainte de pandemie.


În plus, doar 74% dintre cei vaccinaţi au primit a doua doză necesară, în timp ce pentru stoparea epidemiei este necesară o acoperire vaccinală de 95%, au subliniat agenţiile ONU.

Citește și Ce conține un vaccin. Despre ARN Mesager, sărurile de aluminiu și mercur


În 2023 au fost înregistrate peste 300.000 de cazuri de rujeolă, de aproape trei ori mai multe comparativ cu anul precedent. Datele arată că în ultimii cinci ani, 103 ţări s-au confruntat cu epidemii de rujeolă.


În același timp, 91 de ţări cu o acoperire vaccinală solidă contra rujeolei nu au înregistrat niciun focar.
Zece ţări aflate în criză, inclusiv Sudan, Yemen şi Afganistan, au mai mult de jumătate dintre copiii nevaccinaţi împotriva rujeolei, a precizat Lemango.


Pe de altă parte, organizaţiile salută progresul realizat în vaccinarea împotriva papilomavirusului (virusul HPV), responsabil în special de cancerul de col uterin.


Cu toate acestea, acest vaccin a ajuns la doar 56% dintre adolescentele din ţările cu venituri ridicate şi la 23% în ţările cu venituri reduse, cu mult sub ţinta de 90%.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pexels/CDC)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est | Știri din Diaspora

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD...

Vizita ministrului de Externe al Ungariei la Chișinău, deserviciu pentru Moldova | Deutsche Welle

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a acuzat...

Statele Unite au început să blocheze site-uri false care răspândesc propagandă rusă

Guvernul american a blocat 32 de site-uri false care...