vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăNewsletterAvertizor de integritate: derapaje la Radio Constanța în campanie

Avertizor de integritate: derapaje la Radio Constanța în campanie

Cu dezinvoltura deontologică recunoscută a mediilor publice românești, Radio Constanța a schimbat macazul în campania pentru parlamentare, favorizând acum candidații partidului aflat la putere.

Presei i se cere în campaniile electorale o conduită atentă la mesajele care pot influența alegătorul. Pentru radio și televiziune, Consiliul Național al Audiovizualului emite, de regulă, decizii de reglementare a publicității electorale și pentru a stabili timpii de antenă în mediile publice. Mass-media private își pot stabili tarife pentru mesajele, articolele, interviurile cu politicienii aflați în campanie.

Anul acesta, televiziunile au umflat prețurile, ajungând de la 3.000 de euro pe minut la Antena 3 și RTV pentru difuzarea în direct ori înregistrarea evenimentelor electorale, la 6.000 de euro spotul de 30 de secunde la Digi24. Campania din 2020 la alegerile locale a fost de trei ori mai scumpă decât cea din 2016, conform datelor obținute de Radio Europa Liberă. De la Constanța, avertizorul de integritate Bogdan Comșa, redactor la Studioul Teritorial Radio Constanța, ne-a semnalat numeroase derapaje editoriale la alegerile locale din județ.

Avertismentele sale, comunicate atât conducerii studioului, cât și conducerii centrale a Societății Române de Radio, au fost „răsplătite” cu sancțiuni indirecte ca depunctarea la evaluarea anuală, schimbarea frecventă a atribuțiilor și a locului activității, asta, în ciuda Legii 571/2004 a Avertizorului Public, care reglementează măsuri pentru protecția persoanelor reclamante privitor la abuzuri din instituțiile publice, săvârșite de către persoane cu funcții de conducere sau de execuție. Radio Constanța l-a privilegiat în mai multe rânduri pe primarul din Năvodari, Nicolae Matei, un candidat cu numeroase probleme în justiție, care s-a deghizat din PSD în PNR la alegerile locale recente.

El a fost prezentat în contexte favorabile, iar mesajele sale au avut prioritate. „Precizez că, de-a lungul anilor, Matei a fost, în opinia mea, beneficiarul unei protecții mediatice din partea Radio Constanța, și în perioada în care era primar”, precizează avertizorul, prin escamotarea unor informații care priveau condamnarea pentru dare de mită și alte cercetări penale, prin punerea în context exagerat a unor acțiuni irelevante ale edilului. Legăturile suspecte, legate de interese financiare ale unor oameni din radio cu primarul Năvodariului, cât și sponsorizări gene­roase din partea unor instituții publice, ca Regia de Apă Constanța, conduse de pesediști, duc la concluzia că încălcarea regulilor de echidistanță cerută presei nu era gratuită. Nicolae Matei nu a câștigat un nou mandat de primar, în schimb a primit în noiembrie 2020 o sentință de 9 ani de închisoare cu executare pentru retrocedări ilegale de terenuri.

Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE